woensdag, 2. juli 2014 - 0:26 Update: 03-07-2014 0:33

België verslaat de VS in extra tijd

foto van voetbalschoen | Greenpeace

(ELF Voetbal) België heeft de kwartfinale van het WK in Brazilië bereikt. Na negentig minuten gespeeld te hebben stond het nog 0-0, waardoor het tegen de Verenigde Staten moest verlengen. In die verlenging bleek het wel te sterk te zijn, waardoor het in de volgende ronde mag proberen om Argentinië te verslaan.

Het ging in de beginfase aardig gelijk op. De eerste mogelijkheid was van DaMarcus Beasley, maar zijn inzet verdween net over de lat. De eerste grote kans voor België was er na 23 minuten gespeeld te hebben. Kevin De Bruyne werd weggestuurd door Jan Vertonghen, maar hij bleef niet rustig voor het doel. Zijn inzet verdween in het zijnet. De Belgen kregen naarmate de eerste helft vorderende steeds meer balbezit. Het schoot vanuit alle standen op doel en dit leverde maar liefst zeventien keer een hoekschop op. Gevaarlijk wist het hier echter niet uit te worden.

In de tweede helft konden de Amerikanen alleen maar tegenhouden. België creëerde liefst dertig kansen, maar doelman Tim Howard leek niet te passeren. De goalie bracht onder andere redding op een geplaatst schot van Kevin Mirallas. Ook Eden Hazard was dichtbij een treffer, maar de sluitpost had de avond van zijn leven. Amerika wist zodoende een verlenging af te dwingen, maar daarin ging het al vroeg mis.

Er was amper een minuut gespeeld, toen de bal voor de voeten van Lukaku kwam. Hij zag De Bruyne vrij voor het doel staan, maar de aanvallende middenvelder kreeg de bal in eerste instantie niet onder controle. Uiteindelijk had hij een goede solo-actie in huis en zijn inzet verdween in de verre hoek. Howard was toch gepasseerd en dus kwamen de Belgen op een 1-0 voorsprong.

In de resterende 29 minuten bleven de Belgen maar komen. Amerika moest wat meer druk zetten en dat leverde ruimte voor België op. De 2-0 zou nog in de eerste helft van de verlenging volgen. Lukaku rondde een snelle counter van België goed af. Amerika zou nog wel terug in de wedstrijd komen. Julian Green benutte een mogelijkheid en zorgde voor de aansluitingstreffer. Genoeg bleek het niet te zijn, want bij deze 2-1 stand bleef het.