zaterdag, 22. februari 2014 - 13:45 Update: 03-07-2014 0:41

Bergsma doet niet mee met achtervolgingsteam

Foto van schaatser | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Sotsji

Bij de finale op de Olympische Spelen heeft de Nederlandse achtervolgingsploeg zaterdag geen reserveschaatser meer.

Jorrit Bergsma heeft tegen de NOS gezegd dat hij niet meer beschikbaar is voor de achtervolgingsploeg.  De olympisch kampioen op de 10 km voelde zich niet serieuws genomen. Hij was terleurgesteld over het feit dat hij vrijdag niet in actie kon komen in of de kwartfinale of de halve finale. Hij voelde zich 'genaaid' en 'gebruikt' door de coach van de Nederlandse achtervolgingsploeg. Tegen de NOS zei hij: ''Ik heb werkelijk geen moment het idee gehad dat ik deel uitmaakte van een ploeg. Ik wil me niet geforceerd opdringen, maar zij hebben me gevraagd deel uit te maken van de ploeg. Maar als er straks een medaille wordt gewonnen, ben ik degene met lege handen. Dat steekt me gewoon.' En verder zegt Bergsma nog; 'Ik voel me eigenlijk gewoon genaaid. Ze pakken me gewoon een medaille af. En ben ik echt veel minder dan die andere drie? Dit is de ploeg die gaat rijden en ik heb er niks meer aan toe te voegen. Ze hebben ervoor gekozen drie keer met zijn drieen te rijden, dan moeten ze het ook maar met zijn drieën doen.'

Vrijdag won Oranje in de eerste race, de kwartfinale tegen de Fransen, met overmacht. Toch kreeg reserve Bergsma van Koops geen invalbeurt. Tegen de Polen gebeurde hetzelfde. De schaatser krijgt daardoor bij de ceremonie geen medaille. Door zaterdag niet mee te doen, loopt Bergsma ook een bonus van 25.000 euro mis, maar dat maakt hem niets uit.

In een reactie op de vraag van de NOS of Bergsma zich uit de ploeg heeft teruggetrokken, antwoord coach Arie Koops: 'Jorrit staat nog steeds klaar. Hij heeft zich nog niet helemaal teruggetrokken. We hebben nog steeds tot een uur of twee de tijd om veranderingen in de ploeg aan te brengen. Als dat nodig is, dan gebeurt dat. Maar op dit moment is daar geen sprake van.' Volgens Koops was de afspraak dat Bergsma alleen in actie zou komen bij nood.

De Nederlandse achtervolgingsploeg moet vanmiddag om 14.51 Nederlandse tijd de finale rijden tegen Zuid-Korea. De ploeg bestaat uit Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen.

Categorie:
Tag(s):