vrijdag, 5. december 2014 - 14:14 Update: 05-12-2014 15:19

Beroep tegen vrijspraak Amsterdamse galeriehouder voor verkoop 'Mein Kampf'

OM in beroep tegen vrijspraak verkoper 'Mein Kampf'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Vrijdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam hoger beroep ingesteld tegen de beslissing van de rechtbank de eigenaar van een Amsterdamse galerie die Hitlers ‘Mein Kampf’ verkocht niet te straffen. Dit meldt het OM vrijdagmiddag.

Het OM vindt het belangrijk dat een hogere rechter in deze zaak een principiële uitspraak doet. Het OM had op 31 oktober een geldboete geëist van 1000 euro waarvan 500 euro voorwaardelijk.

De rechtbank oordeelde twee weken geleden dat het verkopen van ‘Mein Kampf’ weliswaar strafbaar is op grond van artikel 137e Sr, maar dat een veroordeling van de verdachte in strijd zou zijn met artikel 10 EVRM, waarin het recht op vrijheid van meningsuiting is vastgelegd.

Het boek 'Mein Kampf' bevat uitlatingen die beledigend zijn over Joden en daarnaast aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden. Het boek verspreiden door het te verkopen of in voorraad te hebben voor de verkoop is strafbaar als de verkoper weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat het boek beledigend is over en aanzet tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden.

Het is naar het oordeel van het OM strafbaar op grond van artikel 137e Sr als het boek in voorraad wordt gehouden voor de verkoop of wordt verspreid door het te verkopen. Conform artikel 137e Sr kan dit strafbaar zijn als dit gebeurt met een ander doen dan 'zakelijke berichtgeving' zoals bijvoorbeeld een wetenschappelijk doel. 

Met de verkoop van het boek heeft de verkoper volgens het OM geen voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie over discriminatie willen geven. Daarnaast is het boek ook niet verspreid voor journalistieke berichtgeving of als een verantwoord wetenschappelijk bericht.

Provincie:
Tag(s):