woensdag, 22. januari 2014 - 11:07 Update: 03-07-2014 0:44

Betere samenwerking horeca en politie leidt tot minder geweld

Foto van bierglazen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Uit cijfers van de Nationale Politie blijkt dat in 2013 het uitgaansgeweld fors is afgenomen.

In 2010 registreerde de politie nog ruim 7500 gevallen van mishandeling en bedreiging in het uitgaansleven. In 2013 waren dat er nog 5.862. Dit schrijft de Volkskrant woensdag. De krant kreeg de informatie over de cijfers van de Nationale Polite na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het is het derde jaar op rij dat het geweld minder wordt. De daling is vooral te danken aan een betere samenwerking tussen de horeca, de politie en de lokale overheden. Met name het speciale horecatelefoonnummer dat surveillerende agenten hebben en waarop caféhouders bij overlast en problemen naar toe kunnen bellen, blijkt in de praktijk goed te werken. Volgens de woordvoerder van politie draagt ook een beter 'deurbeleid' bij aan de toegenomen veiligheid. Caféhouders controleren beter op leeftijd en weigeren vaker klanten die beschonken zijn. Ook stoppen barlieden sneller met het verstrekken van alcohol aan 'mensen die al behoorlijk zat zijn'.

Ook het horecaverbod blijkt effectief, zo benadrukt algemeen directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in de krant: 'Daarmee kunnen we kwaaie pieren die bij herhaling de fout ingaan tijdelijk of langdurig de toegang ontzeggen.'

Provincie:
Tag(s):