vrijdag, 2. mei 2014 - 20:16 Update: 03-07-2014 0:37

Bijna 200.000 nieuwe studenten aangemeld

Foto van studenten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Tot de deadline van donderdag 1 mei om 24.00 uur hebben maar liefst 197.564 aankomend studenten zich aangemeld voor de opleiding die zij vanaf 1 september willen gaan volgen. Dit meldt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OCW) vrijdag.

'Voor al deze studenten geldt nu dat zij de komende periode kunnen gebruiken om te kijken of de studie van hun keuze echt een juiste keus is. Door middel van studiekeuzecheck zullen opleiding en student samen gaan bekijken of de er sprake is van een goede match', aldus OCW.

Studiekeuzecheck
De studiekeuzecheck kan bestaan uit onder andere een dag proefstuderen, gesprekken met docenten en ouderejaars, vragenlijst en proeftentamens. Al deze vormen van studiekeuzecheck moeten bijdragen aan een betere studiekeuze. Elke instelling kan het op een eigen manier invullen maar het doel is overal hetzelfde: erachter komen of de student bij de opleiding past, en andersom.

Als de uitkomst van de check is dat de student niet geschikt lijkt voor de opleiding, dan kan de instelling de student adviseren een andere studie te kiezen. De instelling kan de student niet weigeren, tenzij hij niet mee wil doen met studiekeuzeactiviteiten.

Wanneer studenten een beter doordachte studiekeuze maken, is de verwachting dat de uitval onder eerstejaars studenten terug zal lopen en het studiesucces verhoogd zal worden.