zaterdag, 5. april 2014 - 9:02 Update: 03-07-2014 0:38

Bijna helft beginnende docenten overweegt uit onderwijs te stappen

Foto van leraar | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Bijna de helft (46 procent) van alle beginnende docenten op basis- en middelbare scholen overweegt om uit het onderwijs te stappen.

Dit schrijft het AD zaterdag op basis van een enquête die de krant samen met CNV-Onderwijs uitvoerde. Uit de reacties van de ruim 600 ondervraagde leraren tussen de 20 en 35 jaar blijkt dat de werkdruk te hoog is, hun carrièremogelijkheden te gering en het salaris te laag. De ondervraagden klaagden ook over het gebrek aan begeleiding en over het feit dat zij zich onvoldoende voorbereid voelden op de dagelijkse praktijk en over mondige, respectloze ouders. De helft van de overvraagden heeft het gevoel na de lerarenopleiding in het diepe te worden gegooid.

Vice-voorzitter van CNV Onderwijs Joany Krijt zegt in de krant dat zij de resultaten schokkend vindt. Zij wil dat er alles aan gedaan wordt om de jonge leraren te behouden. Krijt in de krant: 'Als deze mensen het onderwijs verlaten, komen ze nooit meer terug. En met de verwachte lerarentekorten kunnen we dat absoluut niet gebruiken.' En verder zegt ze over het onderwijs:  'De toekomst van ons land hangt ervan af. Dat moeten vooral schooldirecties zich aantrekken. Zij zijn verplicht jonge docenten meer tijd en ruimte te gunnen en minder te belasten met randzaken.'

Provincie: