donderdag, 30. oktober 2014 - 19:34 Update: 30-10-2014 20:52

Brabant heeft drie miljoen euro nodig voor het opruimen van gedumpt drugsafval

Provincie Brabant vindt een miljoen euro voor opruimen drugsafval te weinig
Foto: Politie
Heusden

De Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout en de burgemeester van Heusden Jan Hamming vinden 1 miljoen euro te weinig om het probleem van het dumpen van drugsafval tegen te gaan.

Zij zijn blij dat de VVD en de PvdA willen dat er geld wordt vrijgemaakt om daders op te sporen en om het afval op te ruimen, maar ze willen dat het kabinet er meer geld voor uit trekt dan dat het nu doet. Dit meldt Omroep Brabant donderdag.

Naast het geld van het kabinet moeten ook de provincies en gemeenten een miljoen euro inleggen. In totaal komt er dan twee miljoen euro beschikbaar om het dumpen aan te pakken. Het gebeurt steeds vaker dat er drugsafval in de natuur gedumpt wordt. Nu moeten grondeigenaren, waaronder gemeenten, het opruimen van drugsafval zelf betalen. Vanwege de hoge kosten willen de coalitiepartijen VVD en PvdA daarin de gemeenten en grondeigenaren tegemoet komen. Maar volgens Van den Hout is het bedrag van 1 miljoen euro te karig.

De kosten die met het opruimen van het drugsafval gepaard gaan, liggen volgens hem veel hoger dan waar het kabinet nu van uit gaat. De totale kosten die jaarlijks in Brabant worden gemaakt om drugsafval op te ruimen worden geschat op drie miljoen euro. Van den Hout tegen Omroep Brabant: 'Negentig procent van het drugsafval in Nederland wordt in Brabant gedumpt. De gemiddelde kosten voor het opruimen van een dumping en het opschonen van de grond liggen tussen 5000 en 70.000 euro'.

Bovendien vindt de gedeputeerde het vreemd dat gemeenten de helft moeten gaan bijdragen en de kosten dus volledig uit gemeenschapsgelden worden betaald. Hij blijft bij zijn standpunt dat de vervuiler moet betalen en de criminelen zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Burgemeester Hamming is blij dat grondeigenaren, die niet gevraagd hebben om drugsafval op hun grond,  nu tegemoet worden gekomen, maar er kan nog het een en ander verbeterd worden. Hamming tegen Omroep Brabant: 'Wij wilden drie dingen. We hebben bij twee dingen onze zin: er komt meer politiecapaciteit en er komt geld voor het opruimen van het afval. Daarnaast wilden we meer recherche om juist in de toekomst dit soort criminaliteit te voorkomen. Dat laatste hebben we nog niet binnen.'

Provincie:
Tag(s):