woensdag, 6. augustus 2014 - 14:15 Update: 06-08-2014 15:00

Brandweer ZHZ weet met unieke aanpak nodeloze brandmeldingen te halveren

Brandweer ZHZ weet met unieke aanpak nodeloze brandmeldingen te halveren
Foto: Archief EHF
Dordrecht

Brandweer Zuid-Holland Zuid (ZHZ) heeft met het unieke project TOOM; het Terugdringen van Onechte en Ongewenste Meldingen, het aantal nodeloze brandweermeldingen in twee jaar tijd met meer dan de helft weten terug te dringen. Dit meldt Brandweer ZHZ woensdag.

De brandweer organiseerde voorlichtingsbijeenkomsten, onderhield contacten met gebruikers van het Openbaar Meld Systeem (OMS) en handhaafde waar nodig was om brandmeldingen terug te dringen. Alle werkzaamheden hadden één doel: de gebruikers van het OMS systeem bewust maken van hun taken en verantwoordelijkheden en het voorkomen van nodeloze brandmeldingen, vertelt Marco Troost. 

’Uit de resultaten blijkt dat de aanpak werkt. In de eerste vijf maanden van 2012 waren er nog 950 nodeloze brandmeldingen. In dezelfde periode in 2013 is dit aantal teruggebracht naar 650 en in 2014 zijn er nog maar 390 nodeloze brandmeldingen.’

Unieke en vooroplopende manier van werken
De aanpak van brandweer Zuid-Holland Zuid is anders dan de aanpak van andere regio's in het land, aldus Marco Troost, die deelneemt in het landelijke platform om nodeloze brandmeldingen terug te dringen. ‘Andere regio's brengen meldingen terug door verificatie. Dit houdt onder andere in dat de meldkamer een melding binnen krijgt en kijkt of er echt iets aan de hand is. Wanneer het om een nodeloze brandmelding gaat, dan trekt de meldkamer deze melding in. De brandweer rukt dan niet uit. Hiermee wordt de nodeloze brandmelding tijdelijk opgelost, terwijl een week erna weer dezelfde nodeloze brandmelding binnen kan komen, omdat bijvoorbeeld een brandmelder niet op de juiste plek hangt’.

Aanleiding terugdringen nodeloze brandmeldingen
De brandweer wil alleen echte brandmeldingen ontvangen via het Openbaar Meld Systeem. Op het moment van een brandmelding neemt het risico in het verkeer toe. Daarbij komt dat de gealarmeerde ploeg brandweermensen en het bijbehorende materiaal ook niet meer ingezet kan worden voor noodzakelijke hulpverlening op andere locaties. 

Verder heeft een melding altijd financiële gevolgen en een flinke impact op de bedrijfsvoering. Tot slot bestaat de brandweer Zuid-Holland Zuid voor het grootste gedeelte uit vrijwilligers. Dit zijn betrokken inwoners, die naast hun baan, zich 24 uur per dag en 7 dagen per week inzetten voor de veiligheid in hun gemeente. 'Wij willen hun werkgevers niet onnodig belasten met afwezigheid van hun personeel, zeker niet voor onechte brandmeldingen', aldus Troost.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):