woensdag, 20. augustus 2014 - 9:43 Update: 20-08-2014 15:52

CBS:terugloop investeringen in juni

Investeringen krimpen na acht maanden van groei
Foto: Archief EHF

In juni 2014 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,3 procent kleiner dan in juni 2013.

Vooral de investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en infrastructuur waren aanzienlijk lager. Investeringen in personenauto’s en computers groeiden wel. Dit meldt het CBS vandaag.

De daling in juni volgt op acht maanden van groei. In april en mei investeerden bedrijven en overheid respectievelijk 5,6 en 0,8 procent meer dan een jaar eerder. Vorige week meldde het CBS al dat de groei van de investeringen in het tweede kwartaal van 2014 lager was dan in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008 lagen de investeringen ongeveer 20 procent lager.

Investeringen in lijn met ontwikkelingen in bouw
De productie van de bouw was in juni voor de tweede maand op rij lager dan een jaar eerder.Afgelopen maandag publiceerde het CBS al over het slechte tweede kwartaal van de bouw. Doordat in het eerste kwartaal van 2014 is doorgewerkt als gevolg van de zachte winter, zijn de effecten van minder goed gevulde orderportefeuilles van bouwbedrijven in het tweede kwartaal extra zichtbaar. Er zijn wel enkele lichtpuntjes zichtbaar. De bouwsommen van nieuwe architectenopdrachten stijgen sinds het najaar 2013. Ook de waarde van verleende bouwvergunningen neemt toe en de huizenverkopen zijn tot nu toe dit jaar sterk aangetrokken.

Omstandigheden voor investeringen in augustus wel verbeterd
Volgens de Investeringsradar van augustus 2014 zijn de omstandigheden voor de investeringen iets verbeterd. Dat komt vooral doordat de export in juni weer groeide na in mei gekrompen te zijn. De Investeringsradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Categorie:
Tag(s):