woensdag, 30. april 2014 - 13:19 Update: 03-07-2014 0:37

CDA en SP willen opheldering over EK 2020-bid

Foto van voetballers op veld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

(ElfVoetbal) Ons land is een van de negentien kandidaten voor de organisatie van enkele wedstrijden tijdens het EK van 2020.

Ons land is een van de negentien kandidaten voor de organisatie van enkele wedstrijden tijdens het EK van 2020. Dat heeft in de Tweede Kamer voor enige consternatie gezorgd.

Het CDA en de SP willen uitleg van minister Edith Schippers (Sport) en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) over de aanmelding van Amsterdam als speelstad voor de continentale titelstrijd. Vooral een verregaande belastingvrijstelling zit de twee partijen dwars.

In het zogenaamde 'bid', dat afgelopen donderdag officieel werd ingeleverd, wordt de UEFA belastingvrijstellingen beloofd. Volgens het CDA zijn deze echter illegaal. Het steekt het CDA dat de UEFA zelf mag aanwijzen wie geen belasting hoeft te betalen in Nederland. "Dat zullen niet alleen de atleten en trainers zijn, maar ongeveer iedereen die iets met het EK te maken zal hebben."

Verder is er volgens het CDA sprake van een vrijstelling van winstbelasting en btw die 'in strijd is met zowel nationale regels als ook de Europese regels, die minimumtarieven kennen en geen mogelijkheid tot vrijstelling daarvan voor sporttoernooien', tekent het ANP op.

Ook de SP wil volledige openheid van het kabinet over de onderhandelingen met de UEFA en weten wat de belastingvrijstellingen de schatkist gaan kosten. Een woordvoerder van Wiebes, verantwoordelijk voor de belastingen, spreekt de beschuldigingen van het CDA 'met klem' tegen.

"Er zijn garanties afgegeven aan de UEFA die volledig binnen de bestaande Nederlandse wet- en regelgeving passen en er is geen sprake van specifieke vrijstellingen voor de UEFA. Die wetgeving is ook besproken met de Tweede Kamer."

Categorie:
Tag(s):
cda, sp