donderdag, 23. januari 2014 - 21:40 Update: 03-07-2014 0:43

Celstraf geëist tegen loodgieters na dood vader en zoon

Foto van monteur kachel gas | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zeewolde

Tegen twee loodgieters uit Harderwijk heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag 18 maanden celstraf waarvan 6 voorwaardelijk en een beroepsverbod van 5 jaar geëist. Dit meldt het OM donderdag.

Het OM houdt de twee loodgieters uit Harderwijk verantwoordelijk voor de dood van vader (86 jaar) en zoon (53 jaar) Duijst, die op 21 en 22 januari 2013 in een recreatiewoning op bungalowpark Flevo-Natuur in Zeewolde door koolmonoxidevergiftiging om het leven zijn gekomen, na het verkeerd installeren van een cv-ketel en het verkeerd aanbrengen van de rookgasafvoer.

De officier van justitie acht dood door schuld bewezen: de installateurs hebben ‘zeer onachtzaam en zeer nalatig gehandeld.'

Koolmonoxidevergiftiging
In eerste instantie leek het erop dat vader Duijst op 21 januari vorig jaar een natuurlijke dood was gestorven. Nadat zijn zoon diezelfde dag naar de recreatiewoning ging om enkele zaken te regelen en ook hij de volgende dag dood werd aangetroffen, ontstond het vermoeden dat er sprake was van koolmonoxidevergiftiging.

Brandweer
De brandweer heeft na het overlijden van zoon Duijst direct metingen uitgevoerd en er bleek inderdaad een hoge concentratie koolmonoxide in de woning aanwezig. Uit bloedonderzoek bij beide slachtoffers bleek dat zij een dodelijk percentage koolmonoxide hadden binnen gekregen.

Uit uitgebreid en zorgvuldig onderzoek is gebleken:
dat de rookgasafvoer van de cv-ketel onjuist was aangebracht;
dat de afvoer onjuist was aangesloten op de ketel;
dat de aansluiting daardoor op hoge spanning was komen te staan,
dat de ketel fors overbelast was (omdat het volume van de gastoevoer niet was aangepast);
dat de ketel niet op propaangas stond ingesteld, waardoor er een onvolledige verbranding en veel condensvorming was;
dat er door dit alles een kier is ontstaan tussen de ketel en de afvoer waardoor er rookgassen vrij konden komen.

De officier vindt dat van iemand die van het installeren, repareren en onderhouden van cv-ketels zijn beroep heeft gemaakt, mag worden verwacht dat hij veilige verwarmingsinstallaties aflevert.

Hij is van oordeel dat de dood van vader en zoon Duijts een rechtstreeks gevolg was van het handelen van de verdachten. "Er is een causaal verband tussen de wijze van installeren, monteren en aansluiten, het vrijkomen van de koolmonoxide en het overlijden van de slachtoffers", zei de officier.

Provincie:
Tag(s):