dinsdag, 22. april 2014 - 9:13 Update: 03-07-2014 0:37

Chauffeurs DC Lidl in actie

Foto van vrachtwagen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Vanmorgen tussen 02:00 uur en 06:00 uur hebben ongeveer 50 chauffeurs actie gevoerd bij het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen.

Tegen verdringing en voor een fatsoenlijk loon. Vakbondsbestuurder Minke Jansma: “Vanmorgen was goed merkbaar dat chauffeurs het zat zijn. Velen sloten zich spontaan aan bij de actie van FNV Bondgenoten met lange files en veel vertraging bij de Lidl tot gevolg.”

Jansma: “De pauze die men gedurende de dag toch niet krijgt, als gevolg van de hoge werkdruk, hebben ze nu maar vooraf genomen.”

Cao-onderhandelingen op slot

Sinds de cao-onderhandelingen stukliepen hebben ongeveer 140.000 chauffeurs, loodsmedewerkers, kraanmachinisten en kantoorpersoneel in de Transport en logistiek geen cao. Na de startmanifestatie van de vakbonden op 7 april worden er door het hele land geregeld door chauffeurs acties gehouden. Ze eisen een fatsoenlijk loon en maatregelen tegen verdringing in de sector.

Voor fatsoenlijk loon, tegen verdringing

De werkgevers bieden nul procent ruimte voor loonsverhogingen. FNV Bondgenoten eist drie procent loonsverhoging. Jansma: “Jaren van soberheid beginnen de mensen op te breken. Met hetzelfde loon kun je steeds minder kopen en mensen zijn het zat. Drie procent erbij nu betekent in feite koopkrachtbehoud en met minder willen ze niet meer thuiskomen.”

“Wat de chauffeurs ook steekt, is het steeds sneller verdwijnen van vaste banen in de Transport en logistiek. Vaste chauffeurs worden ontslagen en in schijnconstructies vervangen door buitenlandse, spotgoedkope krachten, voor een hongerloon.”

Landelijke actiedag 10 mei

Bij verschillende transportbedrijven wordt de komende maand nog actie gevoerd, met een landelijke actiedag op 10 mei.

Koopkracht en echte banen

De FNV wil dat werkgevers meer investeren in koopkracht en echte banen. Bezuinigen is geen werk! Mensen hebben genoeg zekerheid, respect en een stabiel inkomen nodig, zodat ze Gewoon Goed Werk kunnen leveren. Meer informatie op www.koopkrachtenechtebanen.nl.

Provincie:
Tag(s):