vrijdag, 9. mei 2014 - 16:03 Update: 03-07-2014 0:36

Circa 15% voedselverspilling door houdbaarheidsdata

Foto van pasta spaghetti houdbaar datum | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De uiterste houdbaarheidsdatum op verpakkingen leidt tot 15% van de totale voedselverspilling. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag.

'Door verwarring over houdbaarheidsdata gooien consumenten onnodig veel kilo’s voedsel ongebruikt weg. Op pasta, rijst en koffie staat nu nog 'Tenminste Houdbaar Tot', terwijl deze producten nauwelijks over de datum kunnen raken', aldus het ministerie.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en haar Zweedse collega pleiten voor aanpassing van Europese regels voor houdbaarheidsdata, zo meldt zij vrijdag in een Kamerbrief.

Dijksma: 'Het is goed dat wij in Europa één lijn trekken om veilig eten en drinken te garanderen, maar die regels moeten verspilling niet in de hand werken. Mensen gooien nu onnodig eten weg omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent. Dat kost geld voor nieuwe boodschappen en bovendien belast het onze natuurlijke hulpbronnen onnodig. Voor extreem houdbare producten als pasta of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt.'

Veiligheid
'Tenminste Houdbaar Tot' betekent dat een product niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen door bijvoorbeeld kleurverschillen. De veiligheid is echter langer - soms zelfs maanden na het verlopen - gegarandeerd. Consumenten weten dit vaak niet. Circa 15% van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door houdbaarheidsdata op verpakkingen.

47 kilo verspilling terugdringen
In Nederland gooien we per persoon 47 kilo eten weg op jaarbasis. Voor een stad als Amsterdam telt dat op tot 38 miljoen kilo voedsel dat ongebruikt in de prullenbak beland. De wereldbevolking groeit naar verwachting met 2 miljard mensen tot 2050, terwijl de natuurlijke hulpbronnen voor voedselproductie onder druk staan. Daarom is een aanpak van voedselverspilling op Europees niveau nodig.

Voorstel voor Europese aanpak
Nederland en Zweden verzoeken de Europese commissie om de lijst met producten zonder houdbaarheidsdatum uit te breiden met rijst, pasta en koffie. Ook is nader onderzoek nodig naar belemmerende regelgeving. Daarnaast moeten landen aangespoord worden om consumenten te wijzen op beperkingen van houdbaarheidsdata.

De Europese Commissie heeft al laten weten de Nederlands/Zweedse voorstellen zeer serieus te nemen. Op 19 mei 2014 staan de voorstellen op de agenda van de vergadering van de ministers van Landbouw van alle Europese lidstaten.