zaterdag, 23. augustus 2014 - 18:00 Update: 24-08-2014 9:31

Code rood vanwege IJslandse vulkaan

Code rood vanwege IJslandse vulkaan
Foto: NASA

IJsland waarschuwt met code rood het luchtverkeer voor een op handen zijnde uitbraak van de vulkaan Bardarbunga.

Volgens de meteorologische dienst zijn er zaterdagmiddag al kleine erupties onder ijslaag op de vuurberg waargenomen. In het vulkanische gebied rondom de Bardarbunga.is een kleine uitbarsting gaande. Na een week van bevingen lijkt een uitbarsting van de vulkaan Bardarbunga.nu echt op handen. Met de verhoogde code waarschuwt IJsland voor aanzienlijke hoeveelheden as in de lucht. Dit melden verschillende media zaterdag.

Het luchtruim boven een deel  van IJsland is nu gesloten. Zo'n 200 à 250 km rond het gebied van de vulkaan. Maaralle vliegvelden in IJsland kunnen openblijven. Het is de vraag of de luchtvaart last krijgt van een uitbarsting. Dat hangt namelijk onder andere af van de mate van eruptie en van de windrichting. De KLM heeft de vliegroutes nog niet aangepast, maar houdt de situatie goed in de gaten. Een woordvoerder tegen RTL Nieuws: 'Indien nodig worden vliegroutes aangepast. De veiligheid staat voorop.

In 2010 leidde een uitbarsting van de vulkaan de de Eyjafjallajökull tot een ernstige verstoring van het vliegverkeer in Europa. Meer dan 10 miljoen mensen hadden er last van en de kosten voor het vliegverkeer werden op ruim 1 miljard euro geschat.

 

Categorie:
Tag(s):