dinsdag, 30. september 2014 - 14:03 Update: 01-10-2014 12:21

Al 50 tips in zaak bedreigingen en afpersing familie de Mol

Politie toont compositietekening mogelijke afperser de Mol
Foto: Politie
Familie de Mol afgeperst, Linda de Mol bedreigd
Foto: rtl
Blaricum

De politie van de eenheid Midden-Nederland is bezig met een onderzoek naar afpersing en bedreiging van de familie De Mol.

Al ruim 50 tips
In het tv-programma Opsporing Verzocht werd dinsdagavond aandacht besteed aan het onderzoek. Vlak na de tv-uitzending kwamen er al rond de 30 tips binnen, zo heeft de politie laten weten. Het gaat om namen die genoemd worden naar aanleiding van het tonen van de compositietekening en tips over neergelegde dreigbrieven met een baksteen er bovenop.

Dreigbrieven
Sinds 31 oktober 2013 wordt John de Mol afgeperst en Linda de Mol bedreigd door één of meerdere personen. Met regelmaat wordt er gecommuniceerd door middel van brieven, waarin John de Mol onder druk wordt gezet om een groot geldbedrag af te geven. Doet hij dat niet, dan wordt gedreigd om Linda de Mol, haar kinderen en hun naasten iets aan te doen. Van één man die er in elk geval mee te maken heeft, is een compositietekening gemaakt die getoond zal worden in het programma.

DNA op brief
De brieven worden bezorgd op de thuisadressen van Linda en John de Mol zelf, maar worden ook door de politie op diverse locaties gevonden. De familie moest op de brieven reageren via het plaatsen van advertenties. Het is nog niet duidelijk of het om een eenmans- of georganiseerde actie gaat. Er is DNA gevonden op een brief met zo’n bedreiging. Het is van een man, maar het DNA matcht met niemand in de politiedatabank.

Impact
Die bedreigingen hebben nu al geruime tijd een enorme impact op hun leven. Er is bij hen allemaal de voortdurende twijfel en angst dat ze niet veilig zijn. Er moet altijd iets geregeld worden en dat legt een enorme druk op het gezin en hun gevoel van vrijheid.

Gebak
Sinds donderdag 18 september beschikt de politie over vier nieuwe brieven. De eerste werd bezorgd op het thuisadres van John de Mol in Blaricum en zat op een doos met gebakjes die daar ’s ochtends door een bakker werd afgeleverd. Het gebak bleek een paar dagen daarvoor op maandag 15 september bij een bakkerij eveneens in Blaricum te zijn besteld.

Compositietekening
Het personeel in de zaak kon zich gelukkig herinneren wie dat gebak die dag besteld had en van die man is een compositietekening gemaakt. Het was een wat oudere man die daar in de bakkerswinkel de bestelling kwam doorgeven. Hij heeft dus in ieder geval met de afpersingszaak van de familie de Mol te maken.

Signalement
Het is een blanke man, ongeveer 70 jaar oud, hij is tussen de 1.75 - 1.80 m lang met een normaal postuur, kort heel dun grijzig haar en hij droeg een bril. Hij sprak normaal Nederlands en hij droeg een lichtblauw overhemd met een vrij grote ruit. Het is niet zeker of hij in zijn eentje opereert of slechts erop is uitgestuurd om de bestelling te doen. Mocht hij door iemand anders zijn ingeschakeld en van niks weten, dan wil de politie de man aansporen om zich te melden.

Bakkerij
De oudere man is in ieder geval op maandagmiddag 15 september bij bakkerij Wassenaar aan de Torenlaan in Blaricum geweest. Of hij hier lopend, of met bijvoorbeeld een fiets of auto naartoe kwam is niet duidelijk. Hij plaatst ergens na 14.30 uur zijn bestelling en benadrukt daarbij een paar keer voor wie de gebakjes bestemd zijn.

Steen
De andere drie brieven werden op drie verschillende locaties gevonden en lagen alle drie onder eenzelfde soort steen. De politie hoeft geen tips over waar dergelijke stenen worden verkocht, maar is wel geïnteresseerd in wie er heeft gezien door wie die stenen zijn achtergelaten. Ze zijn mogelijk achtergelaten door de man op de compositietekening.

Tweede brief
Op donderdag 18 september vindt de politie een tweede brief onder een steen onder een bankje naast een brievenbus op de Nieuw Blaricumerweg/hoek Sparrenlaan in Huizen (Crailo). Wanneer de steen is neergelegd staat niet vast, maar het ligt voor de hand dat dat is gedaan op die donderdag 18 september of kort daarvoor.

Derde brief
Diezelfde donderdag 18 september wordt bij een boom op de parkeerplaats van Slot Zeist aan de Zinzendorflaan in Zeist de derde brief gevonden.

Vierde brief
Op de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Woudenbergseweg in Zeist wordt eveneens op donderdag 18 september de laatste brief gevonden. Mogelijk dat bezoekers van de begraafplaats dus iets belangrijks hebben gezien.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):