zondag, 3. augustus 2014 - 20:48 Update: 03-08-2014 20:52

Cruijff-schaal gaat weer aan neus Ajax voorbij

Amsterdam

(Elfvoetbal-BlikopNieuws) Na de sensationele bekeroverwinning in april, heeft PEC Zwolle Ajax wederom van een prijs weten te houden. In eigen huis werden de Amsterdammers op een 1-0 nederlaag getrakteerd.

In een bijzonder matige eerste helft was het Ajax dat de eerste kans kreeg. Met een fraaie steekpass bereikte Davy Klaassen de weggestuurde Nick Viergever, maar de van AZ overgekomen verdediger -vanavond als middenvelder opgesteld- zag de bal in de kluts op de paal terecht komen. In een ultieme poging de bal daarna alsnog in het doel te krijgen, blesseerde hij zich.

Hierdoor moest Ajax even voetballen met tien man, omdat de medische staf van Ajax de linkspoot aan het oplappen was. Het resultaat hiervan was dat men in een veel te laag tempo ging voetballen en hier bleek Ajax niet meer uit te kunnen komen de rest van de wedstrijd. Even na de grote kans voor Viergever was het PEC Zwolle dat bijna scoorde.

Verdediger Ruben Ligeon verspeelde de bal, maar zag tot zijn opluchting Mustafa Saymak de bal niet in, maar over de goal te stiften. Tot de rust wisten beide elftallen nauwelijks meer kansen bijeen te voetballen. Met een vrije trap was Lasse Schöne nog gevaarlijk, maar doelman Diederik Boer doorzag het. Op slag van rust was ook PEC Zwolle nog gevaarlijk middels een vrije trap, maar Stef Nijland zag zijn inzet via de muur naast het doel van Kenneth Vermeer gaan.

De tweede helft was niet veel beter. Ajax kon geen bres slaan in de hechte verdediging van de Zwollenaren, die aanvaller Arek Milik prima uit de wedstrijd hielden. Zelf was het gevaarlijk via rappe counters en na tien minuten voetballen nam het vervolgens de leiding.

Het was geen snelle counter, maar goed jagen van Jesper Drost die de 1-0 inleidde. De middenvelder snoepte de bal simpel af van Thuli Serero en de uitstekend spelende Kamohelo Mokotjo nam de bal mee. De middenvelder combineerde snel met Nijland en met een perfecte voorzet gaf hij diezelfde Nijland een niet te missen kans die dan ook niet gemist werd: het leer werd onder doelman Vermeer geschoven.

In het laatste deel van de wedstrijd probeerde Ajax nog met man en macht de gelijkmaker te forceren, maar de ploeg van trainer Frank de Boer ontbrak het aan stootkracht voorin. Enkel een kopkans van Niklas Moisander dwong Boer nog tot een ultieme redding, maar hier bleef het dan ook bij.