woensdag, 29. oktober 2014 - 15:35 Update: 29-10-2014 17:40

CyberDawn is de eerste grootschalige landelijke cyberoefening

CyberDawn is de eerste grootschalige landelijke cyberoefening
Foto: Archief EHF
Den Haag

Woensdag vond in Den Haag in het hoofdkantoor van KPN de eerste grootschalige cyberoefening CyberDawn plaats. Dit heeft Nederland ICT bekendgemaakt.

Met deze oefening, onder de vlag van Nederland ICT, wil de telecomsector testen hoe de samenwerking binnen de sector en met overheid en private partners in andere vitale sectoren verloopt wanneer er sprake is van een groot cyberincident. Uniek aan de oefening CyberDawn is dat vele partijen in de telecomsector er aan deelnemen met een sectoroverstijgend karakter.

CyberDawn

​Nederland ICT kijkt terug op een goed verlopen oefening. Vertegenwoordigers van telecombedrijven, van vitale sectoren en overheid leren elkaar door de oefening beter kennen en raken op elkaar ingespeeld. Bij een echt incident weten partijen elkaar eerder te vinden. De oefening CyberDawn zal in de komende maanden worden geëvalueerd. 

De oefening CyberDawn bestond uit twee onderdelen; een crisismanagement oefening en een operationele Capture-The-Flag. Bij de crisisoefening wordt een incident gesimuleerd dat bedrijven in verschillende sectoren raakt. Vertegenwoordigers van bedrijven en overheid moeten met elkaar informatie uitwisselen en besluiten nemen om zo tot een oplossing te komen. 

Bij de operationele Capture-The-Flag oefening strijden cyber security specialisten van deelnemende organisaties tegen elkaar in teams. Teams krijgen verschillende opdrachten om hackers in (gesimuleerde) ICT-systemen op te sporen en buiten de deur te zetten.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):