vrijdag, 7. maart 2014 - 22:21 Update: 03-07-2014 0:41

D66 wil wietteelt in grote steden reguleren

foto van hennepkwekerij | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

D66-leider Alexander Pechtold wil de georganiseerde misdaad een slag toebrengen, het aantal branden door wietteelt verminderen en gezondheidsrisico’s beperken door de wietteelt in de grote steden te reguleren. Dat zegt Pechtold bij WNL Opiniemakers, zo schrijft de partij op haar website.

PvdA beweegt

De D66’er wil dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de maximale ruimte binnen de wet zoeken om te starten met experimenten met lokale wietteelt. PvdA-leider Diederik Samsom zei afgelopen woensdag tijdens het Radio 1 Verkiezingsdebat ook dat het reguleren van wietteelt een oplossing is voor de problemen die ontstaan door het huidige beleid. Pechtold: “Nu ook de PvdA in de richting van D66 beweegt zie ik steeds meer draagvlak ontstaan voor het reguleren van wietteelt. Start daarom met het uitvoeren van het regeerakkoord door lokaal maatwerk toe te staan en geef als eerste de vier grote steden de kans om experimenten met gereguleerde wietteelt te beginnen.”

Lokaal draagvlak

Inmiddels hebben rond de 50 burgemeesters het manifest ‘Joint Regulation’ ondertekend. Zij luiden de noodklok en willen dat lokale experimenten met wietteelt toegestaan worden en dat uiteindelijk de wietteelt gereguleerd wordt. Pechtold: “Minister, luister naar uw burgemeesters. Eén op de vier branden in binnensteden wordt veroorzaakt door illegale hennepteelt, 77% van de opsporingscapaciteit wordt ingezet voor drugszaken, het aantal hennepkwekerijen blijft onverminderd hoog en wiet zit vol met bestrijdingsmiddelen. Minister, erken dat het beleid niet werkt en houd op met dat geloof in de maakbare samenleving. De feiten geven het kabinet ongelijk.”

Politiecapaciteit

Veel politiecapaciteit wordt nu ingezet voor het oprollen van hennepkwekerijen, maar de echte zware, georganiseerde (drugs)criminaliteit gaat gewoon door. Pechtold: “Politiecapaciteit moet ingezet worden waar deze ook echt resultaat kan behalen. Dus zet ze in op de opsporing van de illegale handel in echt gevaarlijke drugs of het tegengaan van vervuilde, soms dodelijke, XTC. En zet de politie in om bijvoorbeeld het aantal opgeloste woninginbraken omhoog te krijgen. Deze nemen sinds 2007 weer toe en het aantal opgeloste zaken is met 9% erg klein.

500 miljoen

Verdere regulering van softdrugs zorgt dat er voor 200 miljoen euro bespaard kan worden aan politiecapaciteit en levert 300 miljoen euro aan belastinginkomsten op.

Provincie:
Tag(s):