dinsdag, 10. juni 2014 - 13:40 Update: 03-07-2014 0:34

DNB optimistisch over economie

DNB optimistisch over economie
Foto: Archief FBF.nl
DNB optimistisch over economie
Foto: Archief FBF.nl

De Nederlandse economie verbetert langzaam maar zeker en komt in 2015 op stoom.

Door incidentele factoren - zoals de beperkte gasproductie door de warme winter - blijft de economische groei dit jaar met 0,2 procent heel bescheiden. Dit stelt De Nederlansche Bank (DNB) dinsdag.

'Maar onderliggend vertoont de economie onmiskenbaar tekenen van herstel. Dit vertaalt zich in het verder aantrekken van de economische groei tot 1,6% in zowel 2015 als 2016. In de loop van 2014 zal de werkloosheid geleidelijk afnemen en de woningmarkt voorzichtig opveren', aldus DNB.

Uit de raming blijkt verder dat in de loop van 2014 de groei van het reëel beschikbaar inkomen aantrekt en de huizenmarkt voorzichtig opveert. In combinatie met een sterk verbeterd consumentenvertrouwen resulteren deze gunstige ontwikkelingen in een groei van de particuliere consumptie in 2015 van iets meer dan 1 procent. Dat is de hoogste groei sinds de start van de kredietcrisis.

Volgens de raming heeft zowel de huizenprijs als het aantal verkochte woningen in de zomer van 2013 het dieptepunt bereikt. Het aantrekken van het aantal woningtransacties hangt samen met de verbeterde betaalbaarheid, stijgende huurprijzen en het sterk toegenomen consumentenvertrouwen. De grotere activiteit op de woningmarkt is een voorbode van hogere huizenprijzen.

Categorie:
Tag(s):