zondag, 11. mei 2014 - 19:11 Update: 03-07-2014 0:36

Doek valt voor NEC na enorme thuiszeperd

Foto van voetbal | Archief EHF
Foto van stoeltjes in voetbalstadion | Archief EHF

Het avontuur van NEC in de Eredivisie is na exact twintig jaar voorbij. De Gelderse club nam met een onthutsende 1-3 thuisnederlaag tegen Sparta Rotterdam afscheid van het hoogste niveau. De Rotterdamse gasten, in de competitie als zestiende geëindigd, gaan nu strijden met FC Dordrecht voor het vrijgekomen plekje in de Eredivisie.

De euforie bij NEC, acht dagen geleden opgedaan na het knappe 2-2 gelijkspel tegen kampioen Ajax, leek aanvankelijk voor nieuw vertrouwen te hebben gezorgd om alsnog een nieuwe jaar Eredivisie af te dwingen. Maar de twee helften van donderdag en vrijdag op Het Kasteel werd de broze staat van de rood, zwart en groene formatie nog eens duidelijk. Een ploeg zonder vorm van organisatie en geen eenheid. Als dan ook nog het portie strijd wegvalt, heeft de ploeg het zelfs te lastig met een laagvlieger op het een na laagste niveau.

Trainer Anton Janssen had Lasse Nielsen op de bank gezet en koos voor Kevin Conboycentraal achterin. Michael Higdon startte nu vanaf de aftrap in de spits. Trainer Gert Kruysvan de gasten koos voor dezelfde elf. De linksbuiten had de Kasteelclub al na 74 seconden op voorsprong kunnen brengen, maar Mimoun Mahi krulde de bal naast. Twee minuten later viel de 0-1 alsnog. Een lange uittrap van doelman Khalid Sinouh werd totaal verkeerd ingeschat door Rens van Eijden. Roald van Hout kon alleen af op doelman Kalle Johnsson en rondde fraai af.

NEC was optisch sterker, maar wist geen hele grote kansen te creëren. Enkel Sören Rieksdwong drie mogelijkheden af. De laatste, in de 21e minuut, eindigde na een combinatie metChristoph Hemlein op de binnenkant van de paal. In de 27e minuut kreeg het daarvoor het deksel op de neus. Een vrije trap van de linkerkant van Huseyin Dogan leek een prooi te worden voor doelman Johnsson. De Zweedse sluitpost bleef echter staan, waardoor Mimoun Mahi een voetje achter de bal kreeg: 0-2. NEC trachtte het daarna nog. Danzell Gravenberchschoof de bal na een halfuur net naast en twee minuten later passeerde Alireza Jahanbakhshhandig doelman Sinouh. De inzet van de Iranees, komende maand waarschijnlijk te bewonderen op het WK in Brazilië, werd van de doellijn gehaald door Daniël Breedijk.

Drie minuten voor het rustsignaal werd de definitieve genadeklap uitgedeeld. Een corner vanDogan werd weggewerkt, waarna Steef Nieuwendaal de afvallende bal op prachtige wijze in de kruising knalde: 0-3. In de rust bleef Victor Pálsson bij NEC in de kleedkamer achter en werd vervangen door Samuel Stefanik. Maar het geloof bij de thuisclub nam er niet door toe. Zo mazzelde NEC zelfs dat een vrije trap van Dogan in de 48e minuut op de lat eindigde. Enkel Jahanbakhsh kon af en toe gevaarlijk worden en in de 56e minuut pakte Sinouh diens inzet.

In de 67e minuut viel alsnog de eretreffer. Ryan Koolwijk had daarvoor twee pogingen nodig. De laatste met het hoofd vloog via de onderkant van de lat in het doel: 1-3. Het leek even het sein voor een offensief vol passie en strijd, maar het leverde enkel een bal op die van de doellijn werd gered door Michel Breuer. Daarna keerde het ongeorganiseerde en slordige spel weer terug bij de thuisclub. Doelman Johnsson hield de doorgebroken invaller Mario Bilatedrie minuten voor tijd met een knappe reflex nog van een vierde treffer af.