maandag, 4. augustus 2014 - 15:44 Update: 04-08-2014 16:22

Dreigend tekort aantal stageplaatsen in thuiszorg

Foto van stofzuigen thuiszorg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zoetermeer

Het aantal stageplaatsen in de thuiszorg dreigt fors af te nemen. ‘Hierdoor dreigt er in de toekomst een tekort aan kwalitatief goed personeel’, zo waarschuwt werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt maandag.

De zorg gaat voor een steeds groter gedeelte thuis, extramuraal, geleverd worden. Het percentage stagiairs dat actief is bij zorg in de thuissituatie ligt echter beduidend lager dan het percentage dat werkzaam is in een verplegings- dan wel verzorgingshuis. Dit blijkt uit analyses in het eerste kwartaal van 2014 van werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt op de personeelsgegevens van 6.712 zorgmedewerkers in de branche Verpleeg- Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). 

Rick ter Stege, directeur van werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt: ‘Het aanbieden van voldoende stageplakken is vooral van belang om ook in de toekomst te kunnen blijven beschikken over voldoende kwalitatief goed personeel. Bij de extramurale zorg is de het percentage stagiairs slechts 1 procent tegenover 9 procent bij zorg in een verpleeg- of verzorgingshuis (intramuraal)’, stelt Stege. 

‘Werkgevers geven aan moeite te hebben de begeleiding op een goede en efficiënte manier te organiseren. Intramuraal wordt de begeleiding van stagiairs gebundeld en zijn er ook meer activiteiten die door stagiairs uitgevoerd kunnen worden dan extramuraal. Denk bijvoorbeeld aan welzijnsactiviteiten. Het is juist belangrijk dat werkgevers samen ‘best practices’ gaan delen om ook extramuraal voldoende stageplekken te kunnen aanbieden,’aldus Stege. 

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):