zondag, 13. juli 2014 - 23:42 Update: 14-07-2014 8:20

Duitsland winnaar van het Wereldkampioenschap 2014

wk, duitsland, voetbal
Brazilië

(ElfVoetbal/BlikopNieuws) Duitsland mag zichzelf de winnaar van het Wereldkampioenschap 2014 in Brazilië noemen. In een boeiende finale tegen Argentinië had Die Mannschaft het enorm lastig. Pas in de 113e minuut werd het beslissende doelpunt gemaakt (1-0).

In de basisopstelling van Argentinië was er ondanks de hoop des vaderlands geen plek voorAngél Di María. De Real Madrid-aanvaller liep tijdens de kwartfinale (1-0 winst op België) een liesblessure op en trachtte door middel van bloedtherapie op tijd fit te geraken voor een basisplaats in de finale. Echter kwam hij niet verder dan een reserveplek. Aan de zijde vanDuitsland moest bondscoach Joachim Löw kort voor aanvang van het duel een noodgedwongen wissel doorvoeren. De aan de kuit geblesseerd geraakte Sami Khedira werd vervangen door Borussia Mönchengladbach-middenvelder Christoph Kramer.

Eerste helft
Argentinië verscheen met verrassend veel aanvallende intenties op het strijdtoneel. Waar alom werd verwacht dat Duitsland zou gaan dicteren, waren de Albicelestes stukken gevaarlijker dan de Mannschaft, die weliswaar het meeste balbezit had. Na negentien minuten kreeg Gonzalo Higuaín een wereldkans op het openingsdoelpunt. De Napoli-spits werd uit het niets gelanceerd door een enorm misverstand in de Duitse verdediging, waarna hij oog-in-oog met Duitsland-doelman Manuel Neuer zijn vizier niet op scherp had staan. Higuaín mikte immers ruim naast het vijandige doel.

Niet veel later was het wel raak voor de Argentijnse spits. Op aangeven van Ezequiel Lavezzitikte Higuaín koelbloedig binnen. De extase van de tienduizenden Argentijnen in het stadion was echter snel ten einde toen het doelpunt (terecht) werd afgekeurd wegens buitenspel. Aan de andere kant creëerde Duitsland mogelijkheden via invaller André Schürrle, die inviel voor Kramer (knock-out na een botsing met Ezequiel Garay), en Toni Kroos. Beide spelers zagen hun schot vanuit de tweede lijn uiteen spatten op de vuisten van doelman Sergio Romero. Ook Argentinië-sterspeler Lionel Messi liet zich zien tijden de eerste helft. De Vlo was een enorme plaag voor Duitsland-verdedigers Mats Hummels en Bendikt Höwedes en zag in de slotfase van het eerste bedrijf een poging van zijn voet net voor de doellijn weggewerkt worden. Diezelfde Höwedes kreeg kort voor het rustsignaal overigens de grootste kans van het duel. De Schalke 04-verdediger kopte een corner tegen de paal.

Tweede helft
Ook de tweede helft was om van te smullen. Wederom golfde het spel smakelijk op en neer en wederom wist Duitsland ondanks de overhand in balbezit niet voor controle te zorgen.Argentinië kreeg via Messi al in de 50e minuut een grote kans op de 0-1, maar na een handige steekpass schoof de FC Barcelona-aanvaller net naast het doel van Neuer. Niet veel later torpedeerde Neuer Argentinië-aanvaller Higuaín aan de rand van het strafschopgebied, maar tot ieders verbazing kreeg de goalie een vrije trap mee van scheidsrechter Nicola Rizzoli. In het vervolg bleven grote mogelijkheden lang uit. In de tachtigste minuut kon Kroos vanaf zo'n zestien meter aanleggen na een passje van Mesut Özil. De Bayern München-middenvelder schoof echter ruim naast. Omdat er ook in het restant van de reguliere speeltijd niet werd gescoord, moest een verlenging voor de beslissing zorgen.

Verlenging
In deze verlenging leek het er lange tijd op dat de ploegen zouden afstevenen op strafschoppen. Namens Argentinië kreeg Rodigo Palacio een uitstekende kans op het openingsdoelpunt, maar de Internazionale-spits wipte het leer naast het doel. Aan de andere kant werd lange tijd niets gecreëerd, totdat invaller Schürrle een andere invaller wist te bereiken: Mario Götze. Het Duitse wonderkind van FC Bayern München nam het leer aan met de borst om vervolgens doeltreffend uit te halen. 1-0 na 113 minuten. In het restant deedArgentinië, dat al had gegokt op strafschoppen, er alles aan om zich terug te knokken, maar het mocht niet baten.