maandag, 21. april 2014 - 13:34 Update: 03-07-2014 0:37

Duivenhouder vangt met lokvogel kauwen en doodt ze

Foto van kauw in kooi | Politie
Foto: Politie
Hilvarenbeek

De politie heeft zaterdagmiddag een 68-jarige man uit Hilvarenbeek een proces-verbaal gegeven voor het met een vangkooi lokken van kauwen en om deze vervolgens te doden. Dit meldt de politie maandag.

Beschermde vogel
Tijdens een surveillance zien dierenagenten in een weide een vangkooi op een hek staan met daarin een ongeringde kauw die duidelijk als lokvogel dienst doet. In de nabijheid van de kooi liggen drie dode kauwen op de grond. Omdat een kauw een beschermde inheemse diersoort is, wordt de eigenaar van de vangkooi door de dierenagenten opgespoord en aangesproken.

Geen kwaad bewust
Volgens de verdachte zouden kauwen en kraaien zijn jonge duiven opeten. Om dit te voorkomen vangt en dood hij kauwen die met behulp van een lokvogel in een vangkooi terechtkomen. De man verklaart dat hij zich er niet van bewust is dat hij hiermee een overtreding begaat. De dierenagenten adviseren hem om een andere oplossing te zoeken voor het op afstand houden van kauwen en kraaien.

Lokvogel gewond
De vangkooi met kauw is met toestemming van de officier van justitie in beslaggenomen. Het dier is overgebracht naar een opslaghouder voor vogels waar deze is nagekeken. De staartveren en snavel van de vermagerde kauw zijn zichtbaar kapot van het tegen de kooi aanvliegen. De verdachte heeft een proces-verbaal gekregen voor zijn acties.

Provincie:
Tag(s):