zaterdag, 27. december 2014 - 13:18 Update: 28-12-2014 9:52

Eerste gipsvlucht zaterdag geland op Rotterdam The Hague Airport

Eerste wintersporters terug met gipsvlucht
Foto: ALLIANZ GLOBAL ASSISTANCE
Rotterdam

Op Rotterdam The Hague Airport is zaterdag 27 december de eerste gipsvlucht uit Oostenrijk om 11:22 uur geland.

Het gaat om elf geblesseerde wintersporters en zes begeleiders. Alarmcentrale Allianz Global Assistance haalt twee geblesseerde patiënten terug naar Nederland met kniebandletsel en een beenfractuur. De sneeuwcondities waren niet optimaal, omdat de pistes nog onvoldoende waren besneeuwd. Veel wintersporters struikelen hierdoor eerder met soms een blessure als gevolg.

Allianz Global Assistance is één van de Nederlandse alarmcentrales die plaatsen voor hun verzekerden op deze ambulancevlucht reserveerde, naast de ANWB, Eurocross Assistance en SOS International. Vorig wintersportseizoen landden er tot eind maart 58 gipsvluchten met gemiddeld elf gewonden aan boord op Rotterdam The Hague Airport.  

De top vijf van wintersport blessures

Het meest kwetsbare lichaamsdeel betreft nog steeds de knie, gevolgd door de schouder en de enkel. Polsblessures komen het meest voor bij snowboarders.

1) verstuikte knie
2) schouder of armfractuur
3) beenfractuur
4) rugletsel
5) hoofdletsel

Leer de pisteregels

De alarmcentrale en reisverzekeraar begon eerder deze maand al een campagne om mensen te wijzen op de belangrijkste pisteregels. Door vragen te beantwoorden, kunnen mensen een Skibewijs behalen. Een deel van de ongevallen is te voorkomen door de regels goed te kennen. Het valt Allianz Global Assistance op dat 42 procent van de wintersporters niet meteen slaagt voor het Skibewijs en de regels niet op het netvlies heeft. Zo moet je bijvoorbeeld voldoende afstand houden bij het inhalen en is het niet toegestaan om een selfie te maken op de piste waar mensen volop aan het skiën of boarden zijn.

Getraind de piste op

Daarnaast beveelt Allianz Global Assistance wintersporters aan om goed getraind op wintersportvakantie te gaan. Vooral de beenspieren moeten goed getraind zijn. En natuurlijk is het dragen van een helm erg belangrijk. Een groot deel van alle ernstige hoofdverwondingen op de piste zou met het dragen van een skihelm voorkomen kunnen worden. Toch is het nog niet in elk skigebied verplicht.

Wintersport niet zonder risico

Bij een ongeval kunnen de kosten hoog oplopen. Vervoer met een banaan kost gemiddeld 375 euro en een helikoptervlucht zo’n 3.760 euro. Daarnaast zijn de kosten van medische behandelingen in een privékliniek in Oostenrijk veel hoger dan in Nederland. Bel daarom altijd met de alarmcentrale van de verzekeraar om torenhoge kosten te voorkomen.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):