zaterdag, 27. september 2014 - 12:01

Eerste polikliniek in Nederland voor doven en slechthorenden

Eerste polikliniek in Nederland voor doven en slechthorenden
Foto: Archief FBF
Sint-Michielsgestel

‘PoliDOSH’, de eerste polikliniek in Nederland voor doven en slechthorenden, presenteert zich vandaag op het landelijke evenement WereldDovenDag.

Een belangrijke stap: uit onderzoek blijkt dat doven en slechthorenden zich in de ‘reguliere’ medische zorg vaak niet begrepen voelen, onder andere omdat er vaak geen tolk aanwezig is en veel artsen niet kunnen gebaren. Doven en slechthorenden missen hierdoor informatie en haken sneller af, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Reguliere zorg voldoet niet
Doven en slechthorenden lopen een hoger gezondheidsrisico, dit heeft meerdere oorzaken. Onderzoek laat zien dat dove en slechthorende patiënten de communicatie met artsen en verpleegkundigen vaak lastig vinden. Ook gezondheidsvoorlichting is onvoldoende toegankelijk voor dove mensen. Artsen en verpleegkundigen weten vaak niet waarmee zij rekening moeten houden in het contact met de patiënt. Bovendien krijgen doven en slechthorenden tijdens spreekuren meestal geen ondersteuning van een tolk en is de beschikbare behandeltijd te kort. Hierdoor voelen patiënten zich niet begrepen en krijgen zij niet de juiste zorg.

Doofvriendelijke polikliniek en medewerkers
PoliDOSH is in alle opzichten ingericht voor dove en slechthorende patiënten en biedt aanvullende en toegankelijke gezondheidszorg en laagdrempelige voorlichting: bij de poli, gevestigd in Boxtel (Noord-Brabant) maar ook via de website www.polidosh.nl. Er is altijd een tolk aanwezig en alle medewerkers hebben kennis van de dovencultuur en gebarentaal. Bovendien is de poli-ruimte doofvriendelijk: visuele informatie is toegankelijk en de balie en wachtruimte zijn van elkaar gescheiden, wat zorgt voor extra privacy wanneer mensen bij de balie gebarentaal gebruiken. Ook handig is dat patiënten afspraken kunnen maken via tekstberichten (06 -12 19 89 60) of e-mail (afspraak@polidosh.nl).

Verbeterde gezondheid
De oprichting van een poli als PoliDOSH is uniek in Nederland. De oprichters keken daarom voor inspiratie naar anderen landen: zo hebben zij in Linz, Oostenrijk de Polikliniek voor Doven van Dr.

Fellinger bezocht en is documentatie van de kliniek in Lille, Frankrijk bestudeerd.

Samenwerking
De oprichting van PoliDOSH is mogelijk gemaakt door zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast hebben studenten van de opleiding Dovenstudies aan de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met Kentalis, onderzoek gedaan voor PoliDOSH.

Hun onderzoek was gericht op het bereiken van goede communicatie met de patiënten, een doofvriendelijke omgeving en een goede samenwerking tussen horende en dove en slechthorende medewerkers van de polikliniek. Er wordt samengewerkt met Anika Smeijers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), voor de opzet van een onafhankelijke, wetenschappelijke effectmeting. Belangenorganisaties voor doven en slechthorenden staan positief tegenover dit project.

Categorie:
Tag(s):