maandag, 23. juni 2014 - 12:44 Update: 03-07-2014 0:34

Egyptische ambassadeur dinsdag op het matje

Foto van minister Timmermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De Nederlandse journaliste Rena Netjes is in Egypte bij verstek tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld.

Ze zou volgens de Egyptische rechtbank valse informatie hebben verspreid en de verboden Moslimbroederschap hebben geholpen.

Netjes mocht in februari van dit jaar Egypte verlaten om in eigen land de uitkomst van het proces af te wachten.  Haar vertrek volgde na bemiddeling van de Nederlandse ambassade in Caïro. Dit schrijft de NOS maandag.

Netjes noemt de veroordeling 'schandalig' en spreekt van 'knettergekkistan'. Netjes hoeft niet bang te zijn dat ze naar de gevangenis moet, want Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Egypte. De journaliste werkt voor BNR, de NOS en het Parool. Ze moet nu wel uitzoeken in welke landen ze nog kan werken om niet te worden uitgeleverd aan Egypte. Netjes reageert tegen de NOS: 'Dat het tot een veroordeling is gekomen, is bizar. Er is iemand veroordeeld die helemaal niet bestaat. Ze kunnen niet eens een paspoort kopiëren. Echt te gek voor woorden dit.' De Egyptische autoriteiten hebben de naam van Netjes verkeerd overgenomen en haar sofinummer als paspoortnummer gebruikt.

Netjes:'Verder is er van de aanklacht dat ik voor al-Jazeera werk en al-Jazeera zou financieren, ook niets waar. Ze hoeven maar een telefoontje naar het perscentrum te plegen om dat uit te vinden.' Netjes heeft veel kritiek op de Egyptische autoriteiten: 'Het zijn helden op sokken eigenlijk. Als je zo bang bent voor een stelletje journalisten. Ja, wat zegt dat over jou? Misschien heb je wel heel veel te verbergen dan.'

De aanwezigen, onder wie drie journalisten van al-Jazeera, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven jaar voor samenzwering en hulp aan terroristen. De afwezigen, onder wie Netjes, zijn veroordeeld tot straffen van tien jaar. Minister Frans Timmermans vindt dat Netjes geen eerlijk proces heeft gehad. Hij is teleurgesteld in het vonnis. Timmermans:'Nederland neemt deze zaak hoog op. Ik heb de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden en zal de zaak vandaag in Luxemburg bespreken met mijn EU-collega's.'

Provincie: