vrijdag, 29. augustus 2014 - 16:40 Update: 29-08-2014 22:56

Engels dreigingsniveau terreur verhoogd naar 'ernstig'

Londen (GB)

Groot-Brittannië heeft het terreurdreigingsniveau vrijdag verhoogd van ‘substantieel’ naar ‘ernstig’. Dit meldt het Engelse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag.

‘Engeland heeft het niveau verhoogd als antwoord op conflicten in Irak en Syrië’, zo heeft minister van Binnenlandse Zaken Theresa May gezegd. De term ‘ernstig’ is de één na hoogste kwalificatie van de in totaal vijf niveaus’s en betekend dat er ‘zeer waarschijnlijk’ een aanval valt te verwachten al hoeft dat niet onmiddellijk te zijn. 

Ook de Engelse overheid neemt diverse extra maatregelen om de nationale veiligheid te beschermen. Daarbij moet nieuwe wetgeving er voor zorgen dat het paspoort van jihadisten makkelijker kan worden ingenomen. Volgens premier Cameron zijn er minstens 500 Britten die deelnemen aan de gevechten in Syrië en mogelijk ook in Irak. Volgens Engeland bereiden terroristische groeperingen aanslagen voor tegen het Westen. Voor Nederland, die vier dreigingsniveau's kent, blijft het één op hoogste niveau van 'substantieel'gehandhaafd.