maandag, 19. mei 2014 - 18:57 Update: 03-07-2014 0:36

Europa wil lijst van producten zonder verplichte houdbaarheidsdatum uitbreiden

foto van voedsel | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Een grote meerderheid van landen in de Europese Unie wil dat de Europese Commissie de lijst met niet-houdbare producten uitbreidt. Dat is de uitkomst van het voorstel van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en haar Zweedse collega om voedselverspilling tegen te gaan.

Onder meer pasta, rijst en koffie zijn goede kanshebbers om op deze lijst te komen. Nu staat er nog een verplichte Tenminste Houdbaar Tot (THT) aanduiding op deze producten, terwijl deze nauwelijks over de datum kunnen raken. Dat leidt tot verspilling van voedsel. Verder moeten consumenten betere voorlichting krijgen over de verwarrende datumaanduiding op producten en moet onderzocht worden of nog meer Europese regelgeving voedselverspilling in de hand werkt.

Doorbraak
Dijksma: “Koffie, pasta, rijst, het zou mooi zijn als deze producten nu steevast in Europese keukenkastjes blijven staan en niet zomaar meer in de prullenbak belanden. Het is een doorbraak dat veel landen zich zo positief uitspreken over het aanpakken van voedselverspilling. Door verwarring over alleen al houdbaarheidsdata gooien consumenten onnodig veel kilo’s voedsel ongebruikt weg. Het aanpakken van het tekort aan voedsel gaat door de groei van de wereldbevolking een grote uitdaging worden. Daarom is het zaak om nu door te pakken.”