woensdag, 10. september 2014 - 9:37 Update: 10-09-2014 23:06

Ex-verdachten rellen in Veen eisen geld voor onterechte aanhouding

Arrestanten van rellen in Veen eisen meer geld vanwege onterechte aanhouding
Foto: fbf
Veen

Het Openbaar Ministerie kan zeker van 65 van de 100 jongeren die eind vorig jaar werden aangehouden tijdens de rellen in het Brabantse Veen een verzoek om schadevergoeding verwachten.

De jongeren eisen geld omdat ze naar eigen zeggen onterecht zijn aangehouden en vastgezet. Hun advocaat Marc Crombach heeft laten weten dat het om een hoger bedrag gaat dan de standaardvergoeding voor mensen die onterecht zijn aangehouden en vastgezet. Standaardvergoeding voor onterechte hechtenis is 105 euro per dag  Crombach wilde niet zeggen om welk bedrag het gaat. Dit melden verschillende media woensdag.

In Veen werden in de nacht van 30 op 31 december in totaal 100 mensen gearresteerd nadat een autowrak in brand werd gestoken en de politie werd bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk. Wegens gebrek aan bewijs werden in juli 87 zaken geseponeerd. De betrokken advocaten verwachten dat uiteindelijk twee van de 100 verdachten vervolgd gaan worden.

Slechte omstandigheden
De jongeren eisen meer geld dan de standaardvergoeding  vanwege de slechte omstandigheden waarin ze werden vastgehouden, zegt laat hun advocaat weten. Zo zouden ze urenlang in een kroeg zijn opgesloten. Daarna  werd een aantal van hen naar eigen zeggen in een bus van het OM gepropt, omdat het politiebureau over te weinig cellen beschikte. Omdat hun hechtenis met drie dagen werd verlengd, konden ze bovendien niet feesten bij de jaarwisseling.