zaterdag, 12. april 2014 - 14:37 Update: 03-07-2014 0:38

Excuses na werpen bierflesje op rondvaartboot Zonnebloem

Foto van flesincident | Vara
Foto: Vara
Amsterdam

Er is een hoop commotie ontstaan na een uitzending van het Vara programma de Wereld Draait Door waarin te zien was hoe verslaggever Erik Dijkstra een bierflesje van grote hoogte naar een rondvaartboot gooit. Het flesje raakt op een haar na mensen die in de boot van Stichting Zonnebloem zitten. Stichting Zonnebloem overweegt aangifte.

Verslaggever Dijkstra was bezig met een interview met de Duitse dichter Till Lindemann. Tijdens een zogenaamde ingelaste pauze lopen ze een balkon op met een bierflesje in de hand. De dichter vraagt of hij zijn bierflesje in een passerende rondvaartboot mag gooien. Verslaggever Dijkstra antwoordt daarop dat prima te vinden.

De Duitser weigert, waarop Dijkstra het flesje uit zijn hand grist en het naar de rondvaartboot gooit. Het halfvolle bierflesje mist ternauwernood een persoon die in de rondvaartboot zit. Beiden lachen het incident weg.

Aangiften
Stichting Zonnebloem is verbijsterd en overweegt aangifte tegen de Vara, zo laat de stichting het Parool weten. Volgens Van Rooij heeft de politie aan de schipper van de rondvaartboot verteld dat de waterpolitie een proces-verbaal heeft opgemaakt tegen de makers van het programma.
Stichting Zonnebloem zegt tegenover AT5: 'Dit is echt niet te geloven en te gek voor woorden. Het is gestoord. Het gaat ook nog eens om mensen met een beperking, die kunnen niet zomaar wegduiken. En er dan ook nog ongegeneerd om gaan lachen.'
Ook Van Rooij overweegt aangifte tegen de programmamakers. Hij verwijt vooral het het tv-programma dat het item is uitgezonden.

Excuus

Inmiddels heeft Dijkstra excuses gemaakt voor het incident. Ook zou hij hebben aangeboden om een dag als vrijwilliger mee te willen varen.