zondag, 31. augustus 2014 - 16:47 Update: 31-08-2014 17:28

FC Groningen klopt Ajax

Groningen

(ELF Voetbal/Blik op Nieuws) Nieuw puntverlies voor de regerend landskampioen. Ajax heeft zich vandaag niet gerevancheerd voor de 1-3 nederlaag tegen PSV. Ook FC Groningen kreeg de rood-witten op de knieën: 2-0.

FC Groningen, dat haar laatste vier thuiswedstrijden wist te winnen, ontsnapte aan een snelle achterstand. Sergio Padt reageerde attent op een eigen inzet van Eric Botteghin. Naarmate het treffen vorderde werd Ajax steeds gevaarlijker in het strafschopgebied van de Trots van het Noorden. Nog in de eerste twintig minuten kregen Davy Klaassen en Anwar El Ghazi, die van buiten naar binnen kwam en met links een bekeken schuiver uit de hoge hoed toverde, de bal er alleen niet in. Ajax oogde sterker in het eerste half uur, maar tot een doelpunt kwamen de Amsterdammers niet.

Dom balverlies van de formatie van trainer Frank de Boer resulteerde vervolgens in een counter van Tjaronn Chery, die van grote afstand Jasper Cillessen op de proef wilde stellen. De 25-jarige doelman kon de inzet neutraliseren en greep niet veel later opnieuw in na slordig spel van Ajax.
Tien minuten voor het rustsignaal ontsnapte Ajax aan een rode kaart. Nicolai Boilesen haalde de doorgebroken Jarchinio Antonia neer. Scheidsrechter Bas Nijhuis gaf slechts een gele print aan de 22-jarige linksback. Een uithaal van dichtbij van Klaassen volgde en ook in de slotminuten van de eerste helft kreeg Ajax nog de kans om een doelpunt te produceren. El Ghazi en Klaassen wisten echter niet te profiteren van de chaos in de verdediging van FC Groningen, waar de totaal vrijstaande Thulani Serero de bal had moeten krijgen. In de 44ste minuut kon Cillessen een corner maar net wegwerken.

De laatste acht keer dat FC Groningen met 0-0 de rust haalde, verloor het niet. Vijf keer werd gewonnen en driemaal werden de punten gedeeld. FC Groningen kwam sterk uit de rust, want al in de 46ste minuut zeilde een voorzet van Antonia op het dak van het doel van Ajax. Slechts een minuutje later was het echter alsnog raak voor de brigade van coach Erwin van de Looi. Nick van der Velden gaf de bal op links aan Chery en diens voorzet werd door Botteghin binnengetikt: 1-0.  Botteghin werd zo de eerste FC Groningen-speler aller tijden die tot scoren is gekomen op zijn verjaardag. De centrumverdediger is vandaag 27 jaar geworden. De laatste jarige die in de Eredivisie tegen Ajax scoorde, was overigens Twan Scheepers op 8 november 1992 namens MVV (Ajax - MVV 2-2).

Voor de derde keer op rij kreeg Ajax een snel doelpunt na de rust te verwerken. De tweede helft van Ajax viel wat tegen. Alleen El Ghazi gaf de mat spelende landskampioen nog een beetje schwung. De 19-jarige rechtsbuiten speelde met bravoure, was dreigend en doelgericht. Desondanks hing de 2-0 van FC Groningen eerder in de lucht dan de gelijkmaker. Weliswaar probeerde Ricardo Kishna tien minuten voor tijd te laten zien een goede vrije trap in huis te hebben, echter was het Michael de Leeuw die de confrontatie in de Euroborg drie minuten voor tijd besliste: 2-0. Dit na aarzelingen in de defensie van Ajax, dat juist Mike van der Hoorn in de spits had gegooid om een offensief te vormen.

Het is voor de tweede keer dat Ajax onder het bewind van De Boer twee competitiewedstrijden op rij heeft verloren. Tussen januari en februari 2012 gebeurde dat tegen Feyenoord en FC Utrecht, nu dus tegen PSV en FC Groningen. Werk aan de winkel voor de Noord-Hollanders, die afgelopen zaterdag in Daley Blind één van hun steunpilaren naar Manchester United zagen vertrekken.