vrijdag, 7. februari 2014 - 16:20 Update: 03-07-2014 0:43

FloraHolland zet tijdens staking onrechtmatig uitzendkrachten in

Foto van stakers bij Floraholland Aalsmeer | CNV
Foto: CNV
Aalsmeer

Stakers van Flora Holland melden dat er tijdens de staking onrechtmatig uitzendkrachten zijn ingezet. Dit melden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten vrijdag.

Bij de 24-uurs-staking bij bloemenveiling Flora Holland hebben CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten vrijdag tot op heden 850 stakers ingeschreven. Onder hen natuurlijk veel leden, maar ook niet-leden hebben zich gemeld. Hun frustratie over het uitblijven van een fatsoenlijk sociaal plan is groot. De actiebereidheid daarmee ook.

Kitty Huntjens, onderhandelaar namens CNV Dienstenbond: "De geest is uit de fles bij Flora Holland. En die gaat er niet zomaar weer in. De acties gaan door, zolang een goed sociaal plan van Flora Holland uitblijft. Tijd dus voor het bedrijf om nu echt te gaan luisteren naar zijn mensen."

Cellil Coban, onderhandelaar van FNV Bondgenoten: “De omvang van de staking overtreft ieders verwachting: zelfs niet-vakbondsleden hebben zich in groten getale als staker ingeschreven. Dat zegt meer dan genoeg over hoe gigantisch boos de mensen zijn. Het gelieg en gedraai van FloraHolland werkt als een rode lap op een stier en wakkert de boosheid nog verder aan. Het is pure paniekvoetbal van de werkgever, maar de werknemers zijn vastberaden want ze staken voor een fatsoenlijk sociaal plan.”

Onrechtmatige inzet uitzendkrachten
Volgens berichten van stakers ter plekke probeert Flora Holland de staking op te vangen met inzet van uitzendkrachten. CNV en FNV hebben via hun advocaten inmiddels Flora Holland gesommeerd daarmee te stoppen. Vanuit Aalsmeer is er bericht dat er 200 uitzendkrachten zijn ingezet om de gevolgen van de staking te minimaliseren. Ook in Naaldwijk is er sprake van inzet van uitzendkrachten.

Verboden
Het is echter wettelijk verboden om het door stakers neergelegde werk over te laten nemen door uitzendkrachten. Flora Holland is gesommeerd de ingezette uitzendkrachten terug te trekken. De ABU, de NBBU en de Inspectie SZW zijn inmiddels op de hoogte gebracht.