vrijdag, 22. augustus 2014 - 21:16 Update: 22-08-2014 21:20

FNV Bondgenoten wint zaak tegen Jan de Roos BV uit Lemmer

FNV Bondgenoten wint zaak tegen Jan de Roos BV uit Lemmer

FNV Bondgenoten heeft vandaag de rechtszaak gewonnen tegen de ondernemingen Jan de Roos uit Lemmer vanwege een voorgekookt faillissement.

“Een duidelijke en bijzondere uitspraak van de rechter in Leeuwarden, waar we zeer blij mee zijn en waardoor het personeel gelukkig alsnog krijgt waar het recht op heeft. De werkgever komt hier niet weg met het voorgekookte malafide faillissement”, aldus vakbondsbestuurder Minke Jansma die de zaak aanspande.

Afgelopen 27 mei verklaarde het bedrijf van Jan de Roos zich voor de derde keer in drie jaar tijd failliet. Op dezelfde dag schreef Jan de Roos nieuwe ondernemingen in in het handelsregister . Hij ging op eigen houtje door met de onderneming en nam het grootste deel van het personeel mee met als doel schuldenvrij verder te gaan en de rekening te presenteren aan de maatschappij. In eerdere faillissementen kwam De Roos hiermee weg.

Alleen deze keer ging de curator niet akkoord en weigerde het personeel ontslag aan te zeggen, vanwege vermoedens van een voorgekookt faillissement. Ook het UWV, waar de werknemers vervolgens aanklopten voor betaling van hun achterstallige loon, weigerde dit vooralsnog te doen omdat er volgens hen ‘sprake was van overgang van onderneming in plaats van een faillissement’. Jansma: “Vrij uniek, want het UWV doet dit soort uitspraken zelden. Zowel curator, UWV als ook de vakbond wilden niet dat de maatschappij voor de kosten van dit voorgekookte faillissement op ging draaien terwijl de ondernemer vrolijk verder gaat.”

FNV Bondgenoten stapte in juni namens het personeel naar de rechter om de vorderingen bij de Transportwerkgever zelf op te eisen en overgang van onderneming te claimen. Vandaag werd de vakbond door de rechter in het gelijk gesteld. Jansma: “Volgens ons is de enige reden dat Jan de Roos voor de derde keer faillissement aanvroeg om goedkoop van zijn schulden af te komen. We zijn blij dat de rechter hier een stokje voor steekt en dat alle werknemers alsnog krijgen uitbetaald waar ze voor het faillissement recht op hadden en de rechter ook ziet dat dit feitelijk een overgang van onderneming is.”

De rechter nam onder andere mee in het oordeel dat Jan de Roos al vóor aanvraag van het faillissement de nieuwe bedrijven had opgericht en zelfs het personeel al had ingelicht hierover. Op alle fronten is de onderneming na faillissement op dezelfde voet verder gegaan alleen zonder de schulden.

Hoewel dit traject voor de getroffen werknemers lastig is geweest is FNV Bondgenoten toch blij met de standvastigheid van de curator en het UWV. Met de uitspraak die er nu ligt hoopt FNV Bondgenoten dat er een goede stap gezet is in de juridische en maatschappelijke strijd tegen voorgekookte faillissementen die voor mens en maatschappij een grote impact hebben.