woensdag, 29. oktober 2014 - 8:46

FNV: de balans op de arbeidsmarkt moet terug

FNV: de balans op de arbeidsmarkt moet terug
Amsterdam

Het wordt tijd dat de balans op de arbeidsmarkt hersteld wordt. Werknemers moeten weer behandeld worden als werknemers, en ondernemers als ondernemers.

Nu gebeurt het te vaak dat werknemers ten onrechte worden aangemerkt als zelfstandig ondernemer, met grote onzekerheden als gevolg. Met de vervanging van de VAR-verklaring door de BGL-regeling doet het kabinet een goede stap om misbruik van de zzp-regeling aan te pakken. De FNV roept kabinet en parlement op om de balans op de arbeidsmarkt verder te herstellen. Woensdag praat de Tweede Kamer met deskundigen over deze maatregel die schijnconstructies moet bestrijden.

‘Met de BGL-regeling worden de regels voor werknemers die in een schijnconstructie zitten, eerlijker dan nu. Want bij sprake van misbruik wordt voortaan de werkgever aangepakt, en dus niet de schijnzelfstandige die het vaak al moeilijk genoeg heeft. Wel is het belangrijk dat de uitvoering van deze nieuwe regeling wordt aangescherpt. Ook moeten er duidelijke afspraken komen over handhaving’, aldus Edwin Bouwers uit het FNV-bestuur.

Zowel de werknemers als de zelfstandig ondernemers hebben last van alle schijnconstructies die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Want hierdoor staan zowel de tarieven van ondernemers, als de cao’s van werknemers onder druk. De mensen die zelf in een schijnconstructie zitten, kunnen vaak nauwelijks rondkomen, laat staan een huis kopen of pensioen opbouwen. Het is dan ook voor al deze mensen noodzakelijk dat misbruik van de zzp-regeling wordt aangepakt. Als we dat niet doen, wordt de kloof tussen de hoogste inkomens versus de laagste- en middeninkomens alleen maar groter.

De FNV vindt het belangrijk dat de echte zelfstandigen zo goed mogelijk hun ondernemerschap kunnen uitoefenen. Tegelijkertijd moeten werkgevers stoppen met doen alsof gewone werknemers zelfstandig ondernemers zijn. Feitelijk leggen werkgevers de kosten van dit goedkope werk nu neer bij de maatschappij. Want doordat zelfstandigen minder belasting betalen, komt de rekening van het goedkope werk op het bordje van de belastingbetaler.

‘Als werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen, en werknemers weer als werknemers beschouwen, dan wordt een fiscale regeling zoals de zelfstandigenaftrek weer alleen gebruikt door mensen die zelf gekozen hebben voor het zelfstandig ondernemerschap en dat ook echt willen zijn. Dus: herstel de balans op de arbeidsmarkt’, aldus Edwin Bouwers.

Voorbeelden
‘Neem een werknemer in de bouw die 15 euro per uur verdient, en dagelijks door een busje wordt opgehaald en naar een bouwplaats wordt gereden. Deze werker verdient niet genoeg geld om pensioen op te bouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering te betalen. Zo iemand is duidelijk een werknemer en geen zelfstandig ondernemer. En kijk naar de mensen die pakketjes bezorgen en in hun contract gedwongen worden om af te spreken dat zij niet voor andere postbedrijven werken. Dit zijn werknemers, geen zelfstandig ondernemers. Werkgevers moeten ophouden om hen als zzp-er te behandelen. Tegelijkertijd moet bijvoorbeeld de acteur die als zzp-er werkt de ruimte krijgen voor echt ondernemerschap. Voor hem is de zelfstandigenaftrek de enige manier om goed rond te komen’, aldus Bouwers.

Tag(s):