woensdag, 23. juli 2014 - 14:16 Update: 23-07-2014 14:20

Fraudehelpdesk:gewetenloze fraudeurs storten zich op vliegtuigramp MH17

Fraudehelpdesk:gewetenloze fraudeurs storten zich op vliegtuigramp MH17
Foto: Fraudehelpdesk
Apeldoorn

De Fraudehelpdesk waarschuwt woensdag voor gewetenloze oplichters die een slaatje proberen te slaan uit de vliegtuigramp van vlucht MH17.

Zondag al werd er gewaarschuwd voor mogelijke misleidende mails waarin het verongelukte vliegtuig van Malaysia Airlines aan de orde komt. Woensdag, de dag dat Nederland nationaal in rouw is, zijn de eerste meldingen binnengekomen over e-mails waarin oplichters geld proberen binnen te halen.

'Journalist Amin Harris'
De internetfraudeurs benaderen potentiële slachtoffers via een handelssite. Mensen die een advertentie hadden geplaatst, kregen een van de mails die zogenaamd zijn verstuurd door 'Amin Harris'. In de ene mail beweert hij een journalist te zijn die op de rampplek aanwezig was. Daar trof hij een voorwerp van miljoenen euro's aan. "Het waardevolle voorwerp was van een van de Nederlandse slachtoffers van vlucht MH17." Hij wil de opbrengst van het voorwerp delen.

'Dokter Amin Harris'
In een ander bericht schrijft 'Harris' dat hij een 85-jarige gepensioneerde dokter is uit Kuala Lumpur. Hij heeft zijn Nederlandse vrouw verloren in de vliegtuigramp. In de mail staat daadwerkelijk de naam van een Nederlands slachtoffer. De dokter stelt dat hij samen met zijn vrouw geld wilde doneren aan een goed doel.

Nu hij zijn geliefde vrouw heeft verloren bij de verschrikkelijk ramp, wil hij haar laatste wens alsnog uitvoeren. Daarvoor heeft hij hulp nodig. Als de ontvanger van de emotionele mail hem helpt, staat daar een geldbedrag en een huis in Duitsland tegenover.

Voorschotfraude
Ga niet op dit soort voorstellen in! Dit is namelijk voorschotfraude, ook wel bekend als advance fee fraude. Oplichters hebben 'Amin Harris' verzonnen om geld af te troggelen.

Mensen die wel op zo'n soort voorstel ingaan, krijgen al snel de vraag een voorschot te betalen voor bijvoorbeeld transactiekosten. Het geld moet worden overgemaakt op een buitenlandse bankrekening of via money transfers van Western Union of MoneyGram. Doe dit nooit: deze bureaus staan erom bekend voor oplichtingspraktijken te worden gebruikt.

Reageer dus niet op dit soort e-mails of brieven. Uw voorschot raakt u kwijt en het beloofde geld kunt u ook als verloren beschouwen.

Nigeriaanse fraude
Voorschotfraude wordt ook wel Nigeriaanse fraude genoemd, omdat deze vorm van fraude meestal het werk is van Nigerianen. Het staat ook bekend als 419-fraude, naar artikel 4.19 van het Nigeriaanse strafrecht. De Nigeriaanse zakelijke voorstellen duiken al meer dan 10 jaar op via de fax, e-mail of een brief.

Facebookfraude
Het AD meldde gisteren dat oplichters ook op Facebook proberen geld te verdienen. Ze hebben pagina's gemaakt op naam van slachtoffers om zo via advertenties geld op te strijken.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was donderdag onderweg naar Kuala Lumpur. Het vliegtuig verongelukte en stortte neer in het oosten van Oekraïne. Het toestel is mogelijk uit de lucht geschoten. De 298 inzittenden kwamen om, onder wie 193 Nederlanders.

De Fraudehelpdesk roept mensen op, die ook zo'n mail hebben ontvangen, om deze door te sturen naar valse-email@fraudehelpdesk.nl en daarna de e-mail te verwijderen.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):