woensdag, 23. april 2014 - 15:03 Update: 03-07-2014 0:37

Fysio en tandarts moeten terug in basispakket

Foto van patiënt bij tandarts | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Bijna de helft van alle Nederlanders, 49%, ziet dat de zorgkosten voor een tandarts of fysiotherapie het liefst zo snel mogelijk terug in het basispakket komen, ook al wordt hierdoor de zorgverzekering voor iedere Nederlander duurder. Dit blijkt uit onderzoek van ZorgWijzer.nl.

Een derde zegt deze zorg nu expres te mijden door te hoge kosten en 18 procent vindt dat het basispakket klein en betaalbaar moet blijven zo blijkt uit eigen onderzoek van ZorgWijzer.nl onder 1709 respondenten.

Een tandartsverzekering en fysiotherapiebehandelingen waren afgelopen jaar de meest populaire aanvullende vergoedingen. Beiden worden dus niet standaard vanuit het basispakket vergoed voor iedereen, maar er zijn uitzonderingen.

Tandarts
Nederlanders onder 18 jaar ontvangen nog wel een vergoeding vanuit de basisverzekering voor de meeste tandartsbehandelingen. Voor tandheelkundige zorg voor volwassenen (vanaf 18 jaar) geldt dat niet.

Zorgverzekeraars vergoeden weer wel chirurgische tandzorg uit het basispakket, zoals het laten weghalen van de verstandskiezen in het ziekenhuis. Hetzelfde geldt voor een uitneembaar kunstgebit. In beide gevallen is wel eerst het eigen risico van toepassing (in 2014 minimaal 360 euro).

Fysiotherapie
Nederlanders onder 18 jaar hebben recht op vergoeding voor de eerste negen behandelingen bij de fysiotherapeut en bij een ongewenst resultaat vergoed de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal negen extra).

Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat je alleen recht hebt op fysiotherapie vanuit het basispakket wanneer je lijdt aan een chronische aandoening die op de chronische lijst staat. In dat geval ontvangt degene vanaf de 21ste behandeling een vergoeding van de zorgverzekeraar.

Je betaalt dus dan de eerste 20 uit eigen zak, waarbij de eerste 20 gelden per aandoening en dus niet per kalenderjaar. Het is dus niet zo dat je ieder jaar weer opnieuw de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen.

Voor overige behandelingen – zoals blessures – zul je voor een vergoeding een aanvullende verzekering moeten afsluiten waarbij een X aantal behandelingen worden gedekt.

Conclusie
Eventuele zorgkosten voor jongeren en voor mensen met een afwijking aan de mond of chronische ziekte worden gedekt door zorgverzekering. Toch is er nog een grote categorie voor wie dit niet geldt. Zo mijdt op dit moment 33 procent van de respondenten zorg vanwege de hoge extra kosten.

Maar als tandarts en fysiotherapie in beperkte mate weer voor iedereen beschikbaar wordt vanuit het basispakket betekend dit ook een verhoging van de kosten. Maar volgens het onderzoeksresultaat hebben de meeste Nederlanders liever dat iedereen er aan bijdraagt, dan dat je alleen voor jezelf betaalt wanneer je er gebruik van wilt maken.