woensdag, 15. januari 2014 - 7:58 Update: 15-07-2014 21:49

Gasafsluiters Groningen door actievoerders uitgegraven

Foto van afsluiters gas | John M. Lanting, Schokkend Groningen
Foto: John M. Lanting, Schokkend Groningen
Den Haag

Nu de VVD ook vindt dat de gaskraan in Groninger dichter moet worden gedraaid, is er in de Tweede Kamer een meerderheid voor het terugbrengen van de aardgaswinning in Groningen.

Dit schrijft de Telegraaf woensdag. VVD-Kamerlid Leegte zegt in de krant: 'Minder gas moet. Dat was sowieso al de bedoeling, omdat het aardgas in Slochteren opraakt.' Leegte ziet ook graag dat de inwoners van Groningen die schade hebben geleden structureel worden gecompenseerd.

Er komt steeds meer weerstand tegen de gaswinning. Dinsdagavond berichtte de NOS dat een groot deel van de oppositie, PVV,CDA, CU,SP en GroenLinks, de gaswinning wil beperken. Ze hopen dat zo het aantal aardschokken en de zwaarte daarvan minder worden. De VVD was altijd zeer terughoudend als het ging om minder gas oppompen, want de winning levert de staaskas vele miljarden op. Minder boren betekent minder inkomsten. De gasbaten zijn ongeveer 12 miljard euro per jaar. Maar het verzet tegen boringen neemt toe. In Groningen zijn sinds vorige week dagelijks protestacties.

Volgens ingewijden is er een nieuw geheim rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen, waarin opnieuw wordt geadviseerd de productie sterk te verminderen. Door de toegenomen gaswinning is de kans op een grote aardbeving volgens het Staatstoezicht op de Mijnen groter dan normaal, zo schrijft de krant.

Waarschijnlijk wordt het verminderen van de gaswinning deze week in de ministerraad besproken. Minister Kamp heeft beloofd voor eind januari met een besluit te komen.

Actievoerders graven afsluiters op
Actievoerders in Groningen hebben afgelopen nacht vijf gasafsluiters blootgelegd. Met de actie lieten ze zien dat afsluiters zo dichtgedraaid kunnen worden, dat wat niet is gebeurd. Bij de afsluiters waren protestborden geplaatst.

 

 

 

Lees alles over:
Provincie: