maandag, 15. december 2014 - 8:50 Update: 15-12-2014 11:22

Geen controle op deals tussen Belastingdienst en multinationals door gebrek aan openheid

Meer transparantie nodig over deals tussen Belastingdienst en multinationals
Foto: EHF
Den Haag

Het kabinet moet de Tweede Kamer beter op de hoogte houden over de afspraken die gemaakt worden tussen de Belastingdienst en multinationals.

Dat hebben vier Kamerleden geschreven in een opiniestuk dat maandagmorgen in de Volkskrant is gepubliceerd. De vier  volksvertegenwoordigers, Jesse Klaver (GroenLinks), Arnold Merkies (SP), Pieter Omzigt (CDA) en Carola Schouten (CU) schrijven daarin dat de Tweede Kamer op geen enkele manier kan controleren of de deals die multinationals maken wel eerlijk zijn en binnen de grenzen van de wet vallen. Dit komt omdat minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes weigeren consequent inzicht te geven in deze belastingdeals. De Kamer wordt hierdoor belemmerd in zijn belangrijkste taak: die van controle.

Enkele voorbeelden. Vorige maand werd bekend dat de Amerikaanse koffieketen Starbucks via een ingewikkelde constructie miljoenen euro's aan belastingen wist te ontlopen. En tussen 2009 en 2013 betaalde Disney slechts een kwart procent belasting. Internetwinkel Amazon droeg de afgelopen 10 jaar slechts 1 procent belasting af over de Europese inkomsten, zo schrijven de politici. Parlementaire controle is dus hard nodig.

Het kabinet beroept zich nu op een wet die verbiedt om belastingdeals bekend te maken als dat niet noodzakelijk is voor de uitvoering van de belastingwet. Maar volgens de Kamerleden geldt er geen  geheimhoudingsplicht, wanneer het openbaarmaken van gegevens een maatschappelijk belang dient.

De vier Kamerleden zijn alle vier financieel woordvoerders van hun partij in de Tweede Kamer.