maandag, 3. november 2014 - 9:55 Update: 03-11-2014 13:42

Geen schoolfruit meer door onduidelijkheid over subsidie

Leerlingen krijgen geen schoolfruit meer
Foto: archief
Amsterdam

Vanaf maandag 3 november krijgen leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs geen schoolfruit meer.

De leveranciers leveren het door de Europese Commissie gesubsidieerde fruit niet meer omdat ze vinden dat de subsidieregeling niet goed uitvoerbaar is. Dit meldt de Volkskrant maandag.

Het gesubsidieerde schoolfruit bestaat sinds 2010. Het fruit wordt voor drie kwart gesubsidieerd door de Europese Commissie. Leerlingen krijgen per week 3 stuks fruit en groente. Dit is gekoppeld aan een lesprogramma over gezonde voeding. De Europese Commissie vindt dit belangrijk en wil hiermee het probleem van ongezond eten en obesitas tegengaan, aldus de krant.

Juist voor het nieuwe seizoen heeft de Europese Commissie het schoolfruit-programma flink uitgebreid. Vanaf vandaag zouden 320.000 scholieren in het basisonderwijs en 20.000 in het voortgezet onderwijs 20 weken lang fruit krijgen. Er is voor de hele Europese Unie 150 miljoen euro beschikbaar, waarvan 5,2 miljoen euro voor Nederland.

Maar volgens de leveranciers is het door de eisen die de EU en de Nederlandse overheid stellen te riskant geworden om nog aan scholen te leveren. "We moeten alles zelf voorfinancieren, terwijl we door een aantal lastige voorwaarden niet weten of we uiteindelijk wel de volledige subsidie zullen krijgen”, zegt directeur Peter de Boer van de leverancier schoolfruit.nu.

Provincie: