woensdag, 20. augustus 2014 - 17:38 Update: 20-08-2014 17:39

Gemeenten Flevoland schaffen thuiszorg af, 361 banen weg

Gemeenten Flevoland schaffen thuiszorg af, 361 banen weg
Foto: Archief EHF
Noordoostpolder

De gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland schaffen per 1 maart 2015 thuiszorg af en bieden dan alleen nog schoonmaakondersteuning.

Hierdoor raken 361 thuiszorgmedewerkers hun werk kwijt en duizenden oudere en kwetsbare inwoners verliezen zorg die zij hard nodig hebben. Riek van Kampen, onderhandelaar Abvakabo FNV: ,,De behoefte aan zorg zal niet verdwijnen. Het geld en het werk blijven. Onbegrijpelijk dat de gemeenten deze zorgafbraak toch doorzetten.” De vakbonden beraden zich op nieuwe acties.

De medewerkers hebben de afgelopen maanden actie gevoerd toen bekend werd dat de gemeenten het contract met Zorggroep Oude en Nieuwe Land op willen zeggen. De vakbonden willen dat de thuiszorgmedewerkers in elk geval heel 2015 nog aan het werk kunnen blijven, zodat er genoeg tijd is om een goede oplossing te vinden. De gemeenten willen echter niet meer in huishoudelijke verzorging voorzien, maar slechts in een verminderde algemene schoonmaakondersteuning. 

,,Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen, maar het afschaffen van deze belangrijke vorm van thuiszorg staat daar haaks op,” aldus van Kampen. Voor zorgmedewerkers betekent het dat zij of worden ontslagen, of een flink deel van hun salaris en andere arbeidsvoorwaarden moeten inleveren. ,,Hier gaan wij niet mee akkoord en we zullen er alles aan doen om dit besluit ongedaan te maken. Thuiszorgmedewerkers hebben er genoeg van dat het alleen maar over geld gaat in plaats van goede zorg.”

Red de zorg
Overal in Nederland zijn gemeenten als gevolg van het kabinetsbeleid bezig de langdurige zorg af te breken. FNV gaat tot het uiterste om de zorg te redden. De enorme kabinetsbezuinigingen en de grote aantallen ontslagen in de zorg raken iedereen: de mensen die hun baan verliezen, én bij de mensen die zorg nodig hebben, of een dierbare hebben die zorg krijgt. Daarom is de FNV de petitie Red de zorg gestart. De FNV dringt er bij de politiek op aan alsnog te kiezen voor goede zorg, bijvoorbeeld door in het najaar de Wet langdurige zorg uit te stellen en een fatsoenlijke invoering af te spreken die recht doet aan de enorme zorgveranderingen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):