zaterdag, 4. oktober 2014 - 22:03 Update: 05-10-2014 17:31

Geven van gluten aan baby voorkomt Coeliakie niet

Coeliakie niet te voorkomen door baby gluten te geven
Foto: Archief EHF
Leiden

Moeders die hun baby tussen de 4 en 6 maanden al gluten geven kunnen daarmee niet voorkomen dat het kind op later leeftijd Coeliakie krijgt. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

'Ook het geven van borstvoeding beschermt baby’s niet tegen coeliakie (glutenziekte)', aldus het ziekenhuis.

Het idee was dat borstvoeding en het vroeg aanbieden van gluten de kans zou verlagen dat kinderen coeliakie ontwikkelen. Een groot Europees onderzoek onder leiding van het LUMC laat echter zien dat deze aanpak niet werkt. De resultaten zijn op 1 oktober gepubliceerd in  the New England Journal of Medicine.

Op grond van eerder onderzoek werd gedacht dat het geven van kleine hoeveelheden gluten op jonge leeftijd coeliakie kan voorkomen, vooralwanneer dit gebeurt gedurende de periode van borstvoeding. Het afweersysteem zou zo wennen aan gluten en hier later niet op reageren met een schadelijke afweerreactie. Dit was echter tot nu toe nooit goed onderzocht.

Geen bescherming
Aan het onderzoek deden bijna 950 kinderen uit 8 landen mee die door erfelijke belasting een verhoogde kans op coeliakie hebben. De helft van de kinderen kreeg op de leeftijd van 4 tot 6 maanden dagelijks 100 milligram gluten in de voeding. Op 3-jarige leeftijd had 5,9 procent van deze kinderen de diagnose coeliakie.

De andere helft kreeg gedurende die periode een placebo (nepmiddel), en kreeg voor het eerst gluten op de leeftijd van 6 maanden. In deze groep had 4,5 procent coeliakie. “Geen significant verschil”, zegt Europese coördinator en onderzoeksleider dr. Luisa Mearin, kinderarts-maag-darm-leverziekten in het LUMC. Borstvoeding blijkt ook geen bescherming te bieden tegen coeliakie.
 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):