dinsdag, 2. september 2014 - 12:15 Update: 02-09-2014 13:30

Greenpeace blij met bodemprocedure tegen Rusland

Greenpeace is blij met bodemprocedure tegen Rusland
Foto: Greenpeace
Amsterdam

Greenpeace is verheugd dat de Nederlandse overheid de bodemprocedure tegen de Russische Federatie doorzet.

Vandaag heeft Nederland geschreven argumenten ingediend. Greenpeace hoopt dat de procedure uitwijst dat Rusland het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise en de dertig opvarenden een jaar geleden illegaal enterde en arresteerde én dat Rusland de geleden schade moet vergoeden.

De arbitragezaak tegen Rusland onder het VN Zeerechtverdrag werd op 4 oktober 2013 aanhangig gemaakt. Op 23 oktober 2013 vroeg de Nederlandse overheid bij het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS) om ‘voorlopige maatregelen’ hangende de aanstelling van de arbiters die de zaak moeten horen. Hoewel het Zeerechttribunaal oordeelde dat de Arctic Sunrise en de Arctic 30 onmiddellijk moesten worden vrijgelaten, weigerde Rusland elke vorm van medewerking. Inmiddels zijn de vijf arbiters aangesteld die uitspraak zullen doen in de bodemprocedure.

Hoewel Greenpeace geen partij is in de procedure tussen de Nederlandse en de Russische overheid, hoopt de milieuorganisatie dat het recht eindelijk zegeviert. De leden van de Arctic 30 waren destijds opgelucht en blij dat zij naar huis mochten, maar de amnestie die president Poetin hen verleende, voelde niet als rechtvaardig. Bovendien loopt in Rusland momenteel nog steeds een strafrechtelijk onderzoek naar hun vreedzame protest. Greenpeace hoopt dat een uitspraak in deze speciale arbitragezaak daar een einde aan maakt en dat de organisatie de geleden schade vergoed krijgt. “We zijn de Nederlandse overheid daarom dankbaar dat zij de moeite neemt om deze moedige stap te zetten in een zeer turbulente tijd’, zo laat Greenpeace weten.

De Russische autoriteiten enterden de Arctic Sunrise op 19 september 2013 na een vreedzaam protest op een boorplatform van Gazprom in de Pechorazee tegen olieboringen op de Noordpool. Het schip en zijn dertig opvarenden, die al snel de Arctic 30 werden genoemd, zijn daarop naar Moermansk gebracht en in hechtenis genomen. De Arctic 30 kregen na maanden in een Russische cel uiteindelijk in december amnestie, maar de Arctic Sunrise keerde drie weken geleden pas terug in Amsterdam.

Provincie:
Tag(s):