vrijdag, 27. juni 2014 - 17:51 Update: 03-07-2014 0:34

Grootste militaria-veiling ter wereld binnenkort in Geldermalsen

foto van veiling militaire spullen
Foto: Defensie
Geldermalsen

Voor wie thuis nog wat ruimte over heeft en gek is op militaire spullen, kan zijn hart ophalen volgende week in Geldermalsen. Ongeveer 150.000 artikelen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden op 22 en 23 juli a.s. geveild tijdens de grootste militaria-veiling aller tijden.

Troostwijk Veilingen veilt de enorme collectie antieke legerobjecten die afkomstig zijn uit meer dan achttien landen. Het sorteren van alle artikelen, die zijn uitgestald over 5.000 vierkante meter heeft in totaal meer dan 2.300 manuren aan tijd gekost. Topstukken zijn o.m. een complete Duitse veldkeuken uit de Eerste Wereldoorlog, duikboot- en vliegtuigonderdelen, ca. 2500 uniformen, generatoren, ruim 600 complete (nog eetbare) maaltijden etc etc.

De collectie, die eigendom is van de verzamelaar Jan van Gelder, komt in 2 dagen onder de hamer. Arno Feenstra, algemeen directeur van Troostwijk Veilingen Nederland: "Jan van Gelder heeft in de loop der jaren een verzameling opgebouwd van ongekende omvang. Vanwege pensioen is hij echter genoodzaakt om zijn werk en hobby te beëindigen en is besloten de verzameling te veilen. Al vrij snel kwamen wij er achter dat een veiling van deze omvang nog nooit heeft plaatsgevonden. Wij verwachten vanuit de hele wereld belangstelling voor deze veiling."

Onwenselijke Nazi spullen en wapens
Troostwijk Veilingen heeft de collectie zorgvuldig gescreend op de aanwezigheid van aanstootgevende dan wel illegale stukken uit met name Nazi Duitsland. Feenstra: "Om zeker te zijn van onze zaak, hebben wij contact gelegd met het Centrum Informatie en Documentatie Israël om te bespreken van wat we wel en niet ter veiling kunnen aanbieden. Bovendien houden wij ons uiteraard aan de wetgeving die niet toestaat dat wij aanstootgevende Nazi-stukken actief verhandelen. In overleg met de veilingaanbieder hebben we daarom besloten om deze niet ter veiling aan te bieden."

Troostwijk Veilingen onderzoekt nog of er stukken kunnen worden geschonken aan organisaties en musea die ze - voorzien van maatschappelijk historische context - op kunnen nemen in hun collecties. Feenstra: "Tenslotte zijn in overleg met politie een aantal zaken die vallen onder de wapenwet niet aangeboden maar ingeleverd."

Provincie:
Tag(s):