zaterdag, 25. januari 2014 - 9:39 Update: 03-07-2014 0:43

Grootste schoolfraude ooit op Ibn Ghaldoun. Scholieren voor de rechter

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De leerlingen van de VWO-examenklas van de Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam konden doen en laten wat zij wilden en stonden 'boven de wet'.

Dat blijkt uit nieuwe documenten in het strafdossier, die het Algemeen Dagblad (AD) heeft ingezien, zo schrijft de krant zaterdag. De schoolklas is verantwoordelijk voor de grootste examenroof ooit waarvoor aanstaande maandag 11 scholieren voor de rechter moeten staan.

Uit de nieuwe documenten komt naar voren dat er gefraudeerd werd met proefwerken en dat leerlingen konden spieken en onderhandelen over cijfers. Met een beetje 'ritselen' kon van een vier een zes gemaakt worden. De leerlingen van de VWO-eindexamenklas stonden boven de wet 'omdat de klas de eindstreep moest halen'. Uit de stukken blijkt dat de 20 jongens en meisjes werden gezien als het prestigeklasje van de school, zo schrijft het AD. Ze moesten slagen om de naam van de school hoog te houden. Maar veel van de eindexamen-kandidaten hoorden eigenlijk niet thuis op het VWO.

Naast fraude met examens werden leraren die niet aan dit beleid wensten mee te doen onder druk gezet of beschuldigd van racisme. Een autochtone docente Nederlands kreeg kritiek van de leerlingen, omdat de leerlingen zich gedwongen voelden Nederlands te leren. De leerlingen zouden Nederlandse boeken 'pervers' gevonden hebben en sommigen van hen weigerden Nederlandse lessen te volgen omdat ze "Nederlands toch nooit nodig zouden hebben".

De krant meldt ook dat het niet de eerste keer zou zijn dat er op de school examenfraude werd gepleegd. In andere jaren waren resultaten soms ook 'opmerkelijk hoog'. Elf leerlingen staan maandag terecht voor de examendiefstal van afgelopen zomer. Het is de grootste schoolfraude uit de Nederlandse geschiedenis.

Omdat er door de diefstal veel extra kosten zijn gemaakt, gaat het College voor Examens een schadevergoeding eisen