zondag, 16. november 2014 - 20:08 Update: 16-11-2014 21:07

Guus hoeft nog niet naar huus, 6-0 tegen Letland

Amsterdam

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Het Nederlands elftal én bondscoach Guus Hiddink hebben zondagavond weer wat vertrouwen getankt. De ploeg was in de Amsterdam ArenA heer en meester tegen Letland, dat uiteindelijk blij mocht zijn dat de teller op 6-0 bleef steken.

Het Nederlands elftal, dat aantrad met een viermansvoorhoede, begon stormachtig aan het duel. Al na twee minuten schoot Ibrahim Afellay de bal na een mooie aanval op de paal. Drie minuten later zag de linksbuiten dat Arjen Robben de bal panklaar op het hoofd van aanvoerder Robin van Persie legde, waarna de spits tegendraads de openingstreffer binnenkopte (1-0). Ook in het vervolg bleef Oranje kansen creëren. Ook toen Daley Blind geblesseerd vervangen moest worden door Jordy Clasie.

Na 36 minuten was het niemand minder dan Arjen Robben die de supporters in de Amsterdam ArenA in extase bracht. De aanvaller van FC Bayern München dribbelde op karakteristieke wijze naar binnen, combineerde met Robin van Persie en schoot prachtig in de rechterbovenhoek vanaf zo'n twintig meter (2-0). Nog voor de theepauze was het Klaas-Jan Huntelaar die zijn 37e goal voor Oranje scoorde door een lage voorzet van Ibrahim Afellay tegen de doeltouwen te glijden (3-0).

Ook in de tweede helft was Oranje oppermachtig. Tien minuten na de rust schoot Robben een vrije trap prachtig op de kruising. Enkele minuten later schoot de dribbelaar voorlangs na een mooie solo. Hoewel Nederland domineerde moest het oppassen voor de schaarse uitbraken van de tegenstander. Letland kreeg enkele mogelijkheden na slecht ingrijpen in de verdediging van Oranje.

Ruim tien minuten voor tijd was het Jeffrey Bruma die Oranje weerd op het juiste spoor zette door een corner van Wesley Sneijder in het doel te lopen (4-0). Vier minuten later was het sterspeler Robben die de vijfde goal van Oranje in het doel pegelde (5-0). Het slotakkoord was voor Huntelaar die enkele minuten voor het laatste fluitsignaal op de rand van het strafschopgebied uit de draai de 6-0 binnenschoof.

Door de zege kruipt Oranje weer omhoog in EK-kwalificatiegroep A. De ploeg van Hiddink heeft nu zes punten. Dat zijn er drie minder dan Tsjechië en IJsland, die samen aan kop gaan in de poule en later op de avond tegen elkaar in actie komen.