donderdag, 17. april 2014 - 9:02 Update: 03-07-2014 0:38

Haagse straatrovers zetten minderjarig lokmeisjes in

foto van lokvrouw | fbf archief
Foto: fbf archief
Den Haag

Met de aanhouding van zeven jongeren hebben de politie en het Openbaar Ministerie zeker vijftien, merendeels gewelddadige, straatroven en één overval op een Turkse bakkerij in onderzoek genomen. Deze feiten kunnen na onderzoek aan deze dadergroep gelieerd worden. De dadergroep maakte onder andere gebruik van zogenoemde lokpersonen om hun slachtoffers te lokken.

De wijkbureaus Ypenburg-Leidschenveen, Laak en Zuiderpark kampten in 2013 met ongeveer dertig straatroven, waar zij ondanks forse inspanningen geen verdachten in konden traceren. Uiteindelijk kwam er in december een aangever naar het politiebureau die zojuist slachtoffer was geweest van een straatroof op de Gouverneurlaan. Hij was door drie jongeren op een scooter beroofd van zijn mobiele telefoon onder bedreiging van een mes. De aangever had van de drie verdachten een foto gekregen van een vriend waarop de verdachten stonden. Tevens herkende hij één van de verdachten. Gezien het feit de verdachten in die periode vermoedelijk nog een tweetal straatroven hadden gepleegd kwam het onderzoek in een stroomversnelling terecht. De drie verdachten zijn hierop een paar dagen later aangehouden.

Onderzoek
De verschillende politiebureaus sloegen de handen ineen en formeerden samen een team om de nog onopgeloste straatroven te onderzoeken. Zo werden digitale opkoopregisters geraadpleegd, camerabeelden uitgekeken en getuigen nogmaals verhoord. Op die manier wisten politieagenten allemaal kleine brokjes informatie aan elkaar te knopen en de aangehouden verdachten in verband te brengen met ten minste vijftien gewelddadige straatroven en een overval op een Turkse bakkerij die op 7 augustus 2013 had plaatsgevonden. Tevens werd duidelijk dat er tenminste nog vier Hagenaars betrokken waren bij deze incidenten.

Lokvrouw
De verdachten pleegden in steeds veranderende samenstellingen zeer gewelddadige straatroven, maakten gebruik van verschillende werkwijzen en waren actief in de gehele regio Haaglanden. Zij maakten voornamelijk mobiele telefoons buit. In zeker twee gevallen maakten de dadergroep gebruik van een lokvrouw, een naar later bleek 16-jarige Haagse. Zij zocht via Whatsapp contact met slachtoffers en plande een afspraakje met hen. Tijdens de afspraakjes werden de slachtoffers vervolgens bedreigd, mishandeld en beroofd door (een aantal van) de overige mannelijke verdachten. In één van de gevallen wachtten twee verdachten het slachtoffer en de lokvrouw zelfs op in de struiken. Ze besprongen het slachtoffer toen hij langsliep.

Overval Turkse bakkerij
Naast de reeks gewelddadige straatroven, wordt een van de mannen verdacht van een overval op een Turkse bakkerij op het Almeloplein. Hij overviel vermoedelijk woensdag 7 augustus rond 15.35 uur de winkel en bedreigden de aanwezige medewerker met een wapen. De medewerker wist de overvaller zonder buit de winkel uit te jagen.

Voorlopige invrijheidstelling
Een aantal van de aangehouden minderjarige verdachten werden voorgeleid bij de rechter-commissaris en zijn in afwachting van de komende rechtszitting onder schorsende voorwaarden in vrijheid gesteld. Daarbij zijn aan hun vrijheidsstelling beperkingen opgelegd zoals tijdstippen van thuiskomst en nauw contact met de reclassering en andere instanties.

Provincie: