donderdag, 21. augustus 2014 - 22:42 Update: 21-08-2014 22:54

Half miljoen voor noodhulp in Oost-Oekraïne

Half miljoen voor Oekraïne
Foto: RVD
Den Haag

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag in Kiev vicepremier Groysman en zijn collega Klimkin van Buitenlandse Zaken gesproken over de nauwe Nederlands-Oekraïense samenwerking bij de afwikkeling van de ramp met de MH17.

'Het is belangrijk dat Oekraïne helder alle steun heeft toegezegd bij het vervullen door Nederland van onze internationale verantwoordelijkheid rond de MH17 ramp. Dat geldt zowel voor de repatriëring van menselijke resten en persoonlijke bezittingen, het onderzoek naar de ramp als de strafrechtelijke kant van de zaak. Wij zijn dit in de eerste plaats verplicht aan de nabestaanden, maar ook aan de internationale gemeenschap en Oekraïne, die deze verantwoordelijkheid in onze handen hebben gelegd', aldus de minister.

Timmermans bezocht Oekraïne vandaag voor de vierde keer in vijf weken. Sinds zijn laatste bezoek aan Kiev is de repatriëringsmissie opgeschort. Vandaag besprak hij de situatie in het rampgebied die bepalend is voor een herstart van de missie. 'Voor voortzetting zijn de veiligheid van onze mensen en zekerheid over een onafgebroken en ongestoorde zoektocht essentieel', aldus Timmermans.

In zijn gesprekken ging minister Timmermans in op de vier kernpunten in het politieke proces: een wederzijds overeen te komen staakt-het-vuren, effectieve grenscontrole, verlichten van de humanitaire noden en de noodzaak van een nationale dialoog gericht op een vreedzame politieke oplossing.

Half miljoen euro
Nederland is bezorgd over de humanitaire situatie in Oost-Oekraïne. Timmermans sprak over de voortgang van de humanitaire hulp met onder meer het Internationale Rode Kruis. Hij kondigde aan dat Nederland bovenop de eerdere 200.000 euro aan het Nederlandse Rode Kruis een half miljoen euro zal bijdragen aan het humanitaire hulpprogramma van de Verenigde Naties ter plekke.

De minister gebruikte het bezoek ook om de regering van Oekraïne een hart onder de riem te steken: 'De crisis in Oost-Oekraïne bemoeilijkt de taak om een grondige hervorming door te voeren, maar dit is van strategisch belang. De bal ligt bij de regering hier, maar Oekraïne kan rekenen op steun van de Europese Unie en Nederland.' Nederland staat klaar om samen met Oekraïne, in EU-verband en met andere partners, een langjarige inspanning aan te gaan voor de ontwikkeling van het land.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):