zaterdag, 5. april 2014 - 20:57 Update: 03-07-2014 0:38

Heerenveen schiet Champions League-droom PSV aan flarden

Foto van PSV voetbal | Archief FBF

(ElfVoetbal) PSV leek het dit seizoen weer op de rit te hebben, maar het tegenovergestelde blijkt waar.

PSV leek het dit seizoen weer op de rit te hebben, maar het tegenovergestelde blijkt waar. SC Heerenveen bezorgde de Eindhovenaren de tweede nederlaag op rij: 3-0. Ernest Faber werd zo de eerste PSV-trainer sinds 47 jaar die zijn eerste twee wedstrijden als eindverantwoordelijke verloor.

PSV begon met een aantal wijzigingen in de basisformatie aan het treffen in Friesland. Zo was Jeffrey Bruma er vanwege een schorsing niet bij, kreeg Adam Maher de voorkeur boven Georginio Wijnaldum en hield een hamstringblessure Memphis Depay aan de kant. Oscar Hiljemark was voor de eerste keer aanvoerder van PSV, waar Stijn Schaars zich in de lappenmand bevond. SC Heerenveen moest het vanwege een schorsing stellen zonder Hakim Ziyech. De basisopstelling van trainer Marco van Basten bevatte jongelingen als Daley Sinkgraven (18) en Joost van Aken (19).

De Eindhovenaren speelden vanavond met rouwbanden vanwege het overlijden van Harrie van Kemenade. De 'peetvader van PSV' overleed afgelopen vrijdag op 79-jarige leeftijd. Van Kemenade was sinds 1978 uitbater was van trainingscomplex De Herdgang. In zijn rol was hij uiterst populair bij zowel spelers, trainers, begeleiders als supporters van de Noord-Brabantse vereniging. Zijn zoon Paul nam zijn functie bij PSV al enige tijd geleden over. Echter kwam Van Kemenade tot voor kort dagelijks op De Herdgang om zijn kinderen te helpen met het bestieren van de horeca.

Het treffen in Friesland opende met kansen van beide clubs. Na tien minuten stond doelman Kristoffer Nordfeldt op de juiste plaats om een kopbal van Bryan Ruiz uit een vrije trap van Maher buiten zijn doel te houden. Bilal Basacikoglu wurmde zich daarna met een puike actie langs Santiago Arias, maar het speeltuig bereikte zijn doel niet. Een kwartier voor de rust kwam SC Heerenveen op voorsprong. Na een bloktackle van Jetro Willems mocht Basacikoglu voor de tweede keer op doel schieten. En hoe! Een heerlijke volley bracht de Friezen enigszins onterecht op voorsprong. Immers was het PSV dat op het moment van de 1-0 het hardst op de deur klopte.

Vlak voor rust vond er een botsing plaats tussen doelman Jeroen Zoet en Basacikoglu, die uit balans werd gebracht door Willems. PSV had in de eerste helft al een fikse domper te verwerken gekregen, want Karim Rekik ontving zijn zevende gele kaart van het seizoen en moet zodoende de topper tegen Feyenoord van zondag 13 april (16:30 uur) laten schieten. Zoet oogde aangeslagen, maar na een blessurebehandeling van twee minuten kon hij verder. Na de rust kwam Wijnaldum binnen de lijnen. Interim-trainer Faber liet hem direct de aanvoerdersband overnemen van Hiljemark. In het eerste kwartier na de theepauze kreeg PSV direct twee kansen op rij, maar Luciano Narsingh en Jürgen Locadia misten de overtuiging om hun werkgever terug op gelijke hoogte te brengen.

PSV knoeide in de afwerking. Halverwege de tweede helft konden er al drie dotten van kansen worden genoteerd. Ditmaal kon Nordfeldt handelend optreden, omdat Locadia naliet om zijn killersinstinct te tonen. In het laatste kwartier maakte Zakaria Bakkali zijn rentree sinds 62 dagen. Het mocht echter niet baten voor PSV, want luttele minuten later verdubbelde SC Heerenveen de voorsprong. Een heerlijk passje van Pele van Anholt stelde Rajiv van la Parra in staat om de de genadeklap uit te delen: 2-0. En of dat nog niet erg genoeg was werd het ook nog 3-0. Alfred Finnbogason pikte zijn doelpuntje mee en liet PSV voor de tweede keer op rij op de blaren zitten.

PSV leed zo zijn tiende nederlaag van het seizoen en dat was al even niet meer gebeurd in Eindhoven. In 1972/'73 werd elf keer verloren. Faber werd de eerste trainer sinds 47 jaar die zijn eerste twee duels met PSV verloor. Milan Nicolic verloor in 1967 zijn eerste vier duels met PSV. Een zege van Feyenoord later dit weekend betekent dat PSV zeven punten heeft goed te maken in drie speelrondes. De kans op kwalificatie voor de voorrondes van de Champions League is dus nagenoeg verkenen. Ook FC Twente en Vitesse staan er namelijk nog beter voor dan PSV.