zaterdag, 13. september 2014 - 14:01 Update: 14-09-2014 9:25

Hoger beroep tattookillers: twee keer 15 en 2 keer 13 jaar cel geëist

OM eist in hoger beroep 15 jaar cel voor tattookillers
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft in hoger beroep 2 maal 15 en 2 maal 13 jaar celstraf geëist tegen vier mannen die verdacht worden van een poging liquidatie op een man in Amsterdam op 10 augustus 2009.

Op de betreffende dag werd de man in de Vierlinghstraat tot 34 keer toe beschoten toen hij in zijn auto zat. Hij raakte zwaargewond maar overleefde wonderwel de aanslag.

Het OM vindt dat lange celstraffen recht doen aan de ernst van het feit. "De poging om deze man te liquideren is uiterst professioneel voorbereid en overdreven gewelddadig uitgevoerd: rücksichtslos zijn 34 kogels op hem afgevuurd in het bijzijn van zijn vriendin en stiefdochter in een gewone Amsterdamse woonwijk. Daardoor zijn er beduidend meer slachtoffers die aan dit incident herinnerd zullen worden. Liquidaties of pogingen daartoe verhogen op die manier niet alleen de gevoelens van onveiligheid in de maatschappij maar zijn feitelijk ook ondermijnend voor de rechtsstaat.

Er spreekt uit dat bepaalde groeperingen menen niet alleen voor eigen rechter te mogen spelen maar zelfs te kunnen beslissen over leven en dood, welke beslissing tegen een simpele vergoeding kan worden uitgevoerd. Een dergelijke maatschappij binnen de maatschappij moet krachtig worden bestreden. Deze verdachten hebben zich uitgegeven voor een moordcommando, voorzien van identieke tatoeages.

Als het kinderen waren geweest zou je daar om kunnen glimlachen. Helaas hebben deze verdachten het heel serieus genomen, hebben zich schijnbaar zonder op kosten te hoeven letten voorzien van een heel complete uitrusting en hun opdracht proberen uit te voeren. En dat alles kennelijk zonder wroeging. Verdachten zwijgen. Daardoor wordt niet duidelijk waarom en van wie het slachtoffer dood moest en dat betekent dat deze man blijvend voor zijn leven moet vrezen. Lange celstraffen zijn passend en geboden", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachten in 2012 tot 1 maal 12,5 en 3 maal 12 jaar jaar cel. Het OM en de verdachten stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de hoogte van de opgelegde straffen.

Provincie:
Tag(s):