donderdag, 23. oktober 2014 - 10:30

Hongaars mensenhandelnetwerk aangepakt

Foto van in beslag genomen geld | Landelijk Parket
Foto: Landelijk Parket
Arnhem

​In een internationaal mensenhandelonderzoek zijn in de week van 6 oktober in Nederland twee Hongaarse verdachten, een 27-jarige man en zijn 24-jarige vrouw, aangehouden. Zij worden verdacht van mensenhandel ten aanzien van vier slachtoffers.

Zij werden gedwongen in de prostitutie te werken. Rechercheurs van de politie-eenheid Den Haag hebben in dit onderzoek in Hongarije diverse bezittingen in beslag genomen. De recherche startte dit onderzoek nadat namen van verdachten naar voren kwamen in een ander onderzoek naar mensenhandel. Het spoor leidde naar Hongarije en België. Vanwege het internationale karakter van het onderzoek, werd een Joint Investigation Team (JIT) opgezet samen met Europol, Eurojust en de Hongaarse en Belgische politie.

Familiebanen in Europa

In het onderzoek kwam de recherche een familie van vier zussen en één broer plus hun partners op het spoor. De broer bleek woonachtig te zijn in Den Haag. Twee zussen in het Belgische Gent, één in Engeland en de vierde zus mogelijk in Duitsland. De familie komt oorspronkelijk uit  Mohács, Hongarije. De slachtoffers die voornamelijk in België en Nederland in de prostitutie aan het werk gezet werden, zijn vooral afkomstig uit een grote Romagemeenschap vlakbij Mohács. De Hongaarse en Belgische politie hadden al onderzoeken naar deze familie lopen.

Onderzoek in Mohacs

In maart van dit jaar deed het onderzoeksteam invallen in meerdere panden in Mohács. Ook werd een pand doorzocht in de hoofdstad Boedapest. In België werden vier panden en twee hotels doorzocht. 
Negen in België aangehouden verdachten zijn inmiddels veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen en het betalen van boetes ter grootte van 240.000 euro per persoon. Het onderzoek duurt nog voort. De recherche sluit meer aanhoudingen niet

Provincie:
Blik op 112: